Cât de onorabil mai este cetățeanul nostru de onoare?

Ce este mai onorabil?

 

Bugetar fiind, să aduni bani pentru cazuri umanitare într-un cont personal de unde mai departe doar tu să știi cât împarți efectiv persoanelor în numele cărora ai făcut o colectă publică?


Sau ONG-ist declarat fiind să te angajezi la asociația pe care tu ai creat-o și din o parte a banilor pe care îi încasezi pentru cazuri umanitare să îți plătești chiar ție salariu?


Ori să creezi o platformă online în care să apară la vedere, cu nume și prenume, toate donațiile pe care le fac botoșănenii și nu numai ei pentru rezolvarea unor cazuri disperate?

 

 

Este mai (dez)onorabil un politician care își face poze cu un ONG-ist cu priză la public, încercând să își transfere astfel o parte din popularitate acestuia?


Sau un ONG-ist care acceptă asocierea cu respectivele personaje politice întrucât are nevoie de o legitimare publică a oamenilor cu funcții și cu buget gros pe mână?


Ori un binefăcător declarat care își face zeci de poze cu un bolnav pentru a impresiona lumea și a da un impuls donațiilor?

 

 

Onorabilă este o persoană care își dedică o parte din timp pentru a strânge bani de la alții și a oferi alimente săracilor?


Sau o persoană care cumpără din propriul salariu și nu din banii altora cinci ”meniul zilei” pe care îl donează și nu face public asta?


Ori alta care cumpără zece ”meniul zilei” pe care îl împarte nevoiașilor și își face o sută de poză cu ei?

 


Onorabil este să faci înțelegeri neoficiale cu decidenții politici pentru a-i ajuta pe sărmani?


Sau să te dai peste cap să le rezolvi cazurile refuzând orice colaborare cu liderii de partide, deși șansele de a le soluționa problemele nenorociților sunt astfel mai scăzute?


Ori să îți asumi public un pact cu un anumit personaj de nivel înalt, explicând oamenilor că altfel îți era aproape imposibil să le rezolvi problemele?

 


Este mai onorabil un botoșănean cercetător recunoscut internațional care intermediază singura înfrățire a municipiului Botoșani cu un oraș din ”lumea bună”, acționând astfel la nivel macro?


Sau un om simplu care adună bani și ajută direct câțiva botoșăneni cărora poate le schimbă destinul?


Ori un ONG-ist care accesează proiecte europene de sute de mii de euro, bani care intră în circuitul economic local și ajută la dezvoltarea județului?

 


Este dificil de găsit o unitate de măsură a onorabilității. Unii oameni apreciază anumite fapte, alții altele.


Unii sunt înșelați de o avalanșă mediatică menită să transforme un personaj comun într-un erou, alții reușesc să vadă dincolo de perdeaua de fum artificial creată.


Unii oameni cataloghează zecile de poze cu oameni năpăstuiți drept probe că banii au ajuns unde trebuie, alții le consideră însă un mod josnic în care îți faci reclamă pentru a stoarce lacrimi și portofele.

 

 

În final însă, onorabilitatea oficială o acordă un Consiliu Local format din 23 de oameni, ajunși în acel for pe criterii strict politice.


Indiferent de ceea ce votează ei acolo, că te declară sau nu cetățean de onoare, nu este cazul să faci presiuni cu damf de șantaj nici înainte și nici după momentul votului.


Pentru că un titlu de cetățean de onoare nu se cerșește și nici nu trebuie să fie rezultatul unui târg politic ori a unor constrângeri de orice fel, el vine ca o recunoaștere publică a unor merite. Dacă acestea chiar există, bineînțeles.


Și pentru că - nu-i așa? - tu rămâi un cetățean de onoare indiferent de ceea ce hotărăște un deliberativ cu mandat fix în fruntea urbei.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store