Casă inaugurată pentru copii cu handicap abandonaţi – FOTO&VIDEO

 

Un nou cămin pentru copiii cu dizabilităţi de la Botoşani care, abandonaţi de cei dragi, se vor bucura de atenţia unor străini însă în condiţii decente. Asta după ce, prin suportul financiar depus de două organizaţii neguvernamentale şi autorităţi locale a luat fiinţă o nouă casă de tip familial la Botoşani. Complexul „Sf. Mina” cuprinde deja cinci căsuţe de acest tip, pentru cea din urmă fiind demarate deja procedurile de construcţie.

Proiectul a fost demarat la Botoşani în anul 2010 şi este implementat în urma unui parteneriat între Consiliul Judeţean, Fundaţia “Hope and Homes for Children”, Fundaţia SERA şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Practic prin această colaborare s-a dorit închiderea porţilor unui sistem de protecţie clasic şi deschiderea unora noi, către un mediul familial mult mai prietenos şi potrivit dezvoltării copiilor cu dizabilităţi.
Cele cinci căsuţe construite găzduiesc un număr de 60 de copii cu handicap care provin din fostul centru de plasament Sf. Spiridon care a fost reabilitat şi transformat în centru de recuperare pentru copilul cu handicap şi centru respiro.
Fiecare casă de tip familial are câte 12 locuri iar o parte dintre copii au fost deja mutaţi în noile locuinţe la finalizarea lucrărilor. Investiţia totală se ridică la aproape 1,5 milioane de euro din care 650.000 de euro fiind contribuţia SERA România, 600.000 de euro cea a Fundaţiei HHC iar 200.000 de euro a Consiliului Judeţean Botoşani.
Miercuri, 21 august 2013 cea de-a cincea casă a fost inaugurată prin prezenţa preşedintelui CJ, Florin Ţurcanu, Paul Pavăl, vicepreşedinte al CJ, cei trei directori ai Direcţiei Copilului şi o sumedenie de şefi din cadrul instituţiei de protecţie socială. Evident nu au lipsit directorii celor două fundaţii, respectiv Bogdan Simion – SERA şi Ştefan Dărăbuş – HHC.
Prin inaugurarea noilor căsuţe de tip familial nici un copil nu mai este nevoit să trăiască în instituţia de tip vechi din Botoşani. Este o muncă pe care SERA România a început-o încă din 1997 cu închiderea căminului – spital din Ionăşeni şi iată că după 16 ani am reuşit să închidem instituţiile de tip vechi şi să dăm o nouă faţă sistemului de îngrijire a copilului cu handicap”, a declarat Bogdan Simion, director SERA România.

Fiecare copil ar trebui să aibă şansa de a creşte într-o familie. Un mediu instituţional nu face decât să-i traumatizeze şi să le schilodească o copilărie care nu ar trebui să fie altfel decât fericită. Astfel de proiecte în care două organizaţii importante pun umărul pentru reformarea sistemului de protecţie a copilului ar trebuie să nu fie excepţia de la regulă, ci regula”, a declarat şi Ştefan Dărăbuş, director HHC România.
CITEȘTE:
 Direcţia Copilului îşi desfiinţează bucătăria de la subsolul instituţiei
[[galerie-foto]]