Caritate sau înșelătorie? Curg donațiile la Botoșani pentru copii bolnavi sau Biserici – GALERIE FOTO

Codul Penal, în capitolul III, articolul 244 definește astfel înselătoria: ”Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust”.

 

Același Cod Penal arată că ”dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Și în Botoșani există astfel de persoane ce pretind că sunt în dificultate financiară. Acestea pot fi văzute pe diferite străzi ale municipiului sau chiar la ușile cetățenilor, pentru că nu de puține ori au fost cazuri cu persoane străine care au intrat în scările de bloc pentru a cere sume de bani de la botoșăneni.

 

Există o multitudine de exemple folosite pentru a obține bani: prezintă, în numele unor așa zise fundații, diferite cazuri de copii cu probleme de sănătate, cer bani pentru biserici, pentru internarea la spital, pentru rețetă medicală sau pentru deplasarea într-o altă localitate.

Iar exemplele pot continua.

 

Din păcate, mulți dintre oamenii care sunt abordați de astfel de persoane cad pradă înșelătoriilor din cauza faptului că în general documentele pe care le prezintă cei ce cer bani, ștampilele, fotografii, asociații nu pot fi verificate amănunțit.

Astfel că, majoritatea dintre botoșăneni, sunt impresionați de drama copilului indicat în fotografii sau chiar vor să ajute Biserica. Și donează bani. Rămâne un mister dacă destinația banilor este una reală.

 

Poate că, mulți dintre cei care oferă bani, nici nu vor să știe acest lucru.  

 

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție (IPJ) Botoșani arată că nu au primit sesizări privitoare la astfel de persoane care ridică suspiciunea de înșelătorie în acțiunile pe care le fac în scop caritabil.

Polițiștii avertizează însă cetățenii că pot fi victimele unor escroci ce, în unele cazuri, nu pot fi diferențiați de persoanele care chiar sunt bine intenționate și colectează sume de bani pentru anumite cauze umanitare.

 

„Noi recomandăm prudență maximă în astfel de cazuri și în general, în situații de acest gen nu încurajăm cetățenii să ofere sume de bani. Actele de caritate pot fi făcute țintit, la sediul unor fundații”
Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

O acțiune similară a derulat Poliția Locală, însă mai degrabă axată pe cerșetorie și pe acele persoane care mimau un handicap fizic și apelau la mila publicului. Și nu de puține ori s-a constatat că banii pe care botoșănenii îi scot din buzunar să-i ofere, se duc pe băutură și țigări.