Care e cea mai populară variantă de poker?

(P) Deși cu origini neclare și o istorie controversată, pokerul este, în prezent, unul dintre cele mai populare jocuri de strategie și de noroc. Fiind o combinație perfectă între reguli simple și runde complexe din punct de vedere psihologic, pokerul atrage la mesele lui jucători noi în fiecare zi.

 

Inițial, el era jucat cu un pachet de 20 de cărți și combinațiile câștigătoare erau formate din două sau trei cărți, full-ul și careul. Treptat, jocul a devenit mai complex și mai elaborat. Pachetul a crescut la 52 de cărți iar blufatul a ajuns mai greu de depistat. De la prima mențiune în 1829 de către Joseph Crowell până în prezent, pokerul a dezvoltat mai multe versiuni care mai de care mai populare și mai fascinante.

 

Dacă v-ați întrebat vreodată care sunt cele mai populare versiuni ale pokerului și cum se joacă ele, noi am pregătit o listă cu patru dintre ele.

 

Texas Holdem

 

Cea mai jucată versiune atât online cât și offline, Texas Holdem-ul adună la mesele lui peste 12 milioane de jucători. La începutul fiecare runde de Texas Holdem no limit, după ce sunt depuse blindurile și, dacă e stabilit în prealabil, ante-urile, fiecare jucător primește două cărți în mână. După ce cărțile sunt împărțite urmează prima serie de pariuri. Jucătorii care vor să meargă mai departe plătesc blindul. Cei care au cărți bune și cei care vor să blufeze pariază de obicei peste valoarea blindului. Dar asta nu e întotdeauna valabil. Sunt mulți care preferă să nu trădeze valoarea cărților din mână printr-o pariere excesivă.  

 

carti poker


La sfârșitul primei runde de pariuri, dealerul așează pe masă primele trei cărți comunitare formând ceea ce numim flop. Jucătorii rămași în joc pot să formeze combinații mai mult sau mai puțin câștigătoare cu ele. Următoarea etapă a jocului e alcătuită dintr-o nouă serie de pariuri. Cei care consideră că au combinații bune sau vor pur și simplu să blufeze, pariază, iar cei care nu au încredere în cărțile lor, se aruncă din mână. Trebuie să menționăm că nici acest lucru nu e garantat. Dacă pariurile nu sunt prea mari și jucătorilor le lipsesc o carte sau două dintr-o combinație câștigătoare, ei vor continua să plătească în speranța că aceste cărți vor veni în rundele următoare.


După a doua rundă de pariuri, dealerul etalează o nouă carte pe masă. Această carte se numește turn, iar jucătorii urmează aceeași pași ca în rundele trecute. La finalul pariurilor, dealerul arată ultima carte pe nume river, și după ultimele pariuri, jucătorul cu cea mai bună combinație câștigă suma de pe masă denumită pot.

 

Omaha

 

Foarte asemănător Texas Holdem-ului ca reguli, mod de pariere și cărți comunitare, Omaha este și el foarte popular printre jucători. Singura diferență între Omaha și Holdem constă în faptul că jucătorii primesc patru cărți în mână în loc de două. Iar combinațiile sau nu câștigătoare sunt formate numai din două cărți din mână și cele cinci de pe masă, respectiv flop, turn și river. O versiune a jocului, numită Omaha Hi Lo permite și jucătorilor cu combinațiile de cărți cele mai slabe să câștige.

 

poker inimi

 

7 Card Stud


O versiune de poker cu istorie mai veche decât a Texas Holdem-ului, 7 Card Stud se joacă puțin mai diferit. La începutul jocului, fiecare jucător primește trei cărți, două cu fața în jos, una cu fața în sus. Cel cu cartea cea mai mică la vedere trebuie să parieze valoarea blindului ca să meargă mai departe. Dacă doi jucători au cartea la vedere de aceeași valoare mică, cel care se află cel mai aproape de stânga dealerului pariază primul. Treptat, cărțile vor fi împărțite până când fiecare jucător are șapte cărți. Primele trei cărți sunt etalate cu fața în sus, iar ultima cu fața în jos. După fiecare cărte împărțită are loc runda de pariere. La fel ca în jocurile de Texas Holdem și Omaha, în 7 Card Stud au loc cinci runde de pariere, iar combinațiile cu cele mai bune cărți sunt câștigătoare.

 

2-7 Triple Draw

 

La fel ca în Omaha Hi Lo, 2-7 Triple Draw permite câștigul jucătorului cu cărțile cele mai proaste. La începutul jocului, jucătorii primesc cinci cărți în mână pe care le pot schimba în trei ture. Asul este considerată cea mai mare carte, 2-ul cea mai slabă, iar flush-ul și straight-ul îți distrug șansele de câștig. Combinația cea mai bună e considerată cea formată din cărțile 7, 5, 4, 3, 2, de unde provine și numele. În timpul unui joc de 2-7 Triple Draw au loc trei runde de pariere.

 

Deși Texas Holdem-ul este cea mai populară variațiune de poker și e numai bună pentru jucătorii începători din cauza regulilor simple, experții recomandă să încerci mai multe variante. Jucând și alte versiuni nu poate decât să te ajute să-ți îmbunătățești stilul și să stăpânești mai bine versiunea preferată. Și, de ce nu, poate să îți ofere un sprijin în a înțelege mai bine dedesubturile și nuanțele pokerului în general.