Cardiologul, unul dintre cei mai buni medici din Botoșani, atrage atenția asupra faptului că pacienții care au probleme cu inima sunt de trei ori mai predispuși la depresie.
Este un cerc vicios: bolile cardiace pot duce la depresie sau anxietate, care la rândul lor cresc riscul unei persoane de a dezvolta un nou eveniment cardiac. De aceea, spune medicul botoșănean Eduard Cristian Gherghel, o îmbinare creativă între cardiologie și psihologie poate fi avantajoasă pentru pacienții cardiaci.
Astfel, spune cardiologul, psihologia cardiacă - bine cunoscută și drept psihocardiologie sau cardiologie comportamentală - se concentrează pe a trata sănătatea mintală a pacienților cardiaci pentru a întrerupe cercul vicios evocat mai sus.
”Dacă oamenii cu probleme cardiace sunt ajutați pe plan psihologic, riscurile de a dezvolta un nou eveniment cardiac scad”, este de părere medicul Eduard Cristian Gherghel.
Majoritatea experților din domeniu recomandă pregătirea simultană a medicilor în discipline tradiționale, alături de o ramură corespunzătoare sănătății mintale, pentru a putea oferi o perspectivă holistică asupra pacienților cardiaci. Altă opțiune este formarea unor echipe interdisciplinare care să trateze pacienții cardiaci care prezintă și dificultăți pe planul sănătății mintale, completează medicul, într-o postare pe Facebook.
Dovadă că lucrurile sunt foarte atent studiate stă și faptul că Societatea Americană de Cardiologie sprijină ideea adresării împreunate a sănătății mintale și cardiace. De fapt, în 2008, a fost recomandat ca fiecare pacient cardiac să fie investigat și pentru depresie, pe baza faptului că pacienții cardiaci sunt de 3 ori mai predispuși la depresie față de populația generală. În plus, pacienții cardiaci cu depresie sunt supuși unui risc dublu de a dezvolta un nou eveniment cardiac într-un interval de câțiva ani față de pacienții care nu au depresie.
Anxietatea este de asemenea un factor de risc important pentru viitoare evenimente cardiace – pacienții cardiaci cu anxietate sunt de două ori mai predispuși să decedeze într-un interval de trei ani de la un eveniment cardiac față de cei fără anxietate.
Potrivit medicului botoșănean, un alt motiv pentru a adresa sănătatea cardiacă și cea mintală împreună este că legătura dintre ele pare să fie bidirecțională.
”Știm deja că problemele privind sănătatea mintală sunt asociate cu probleme cardiace și viceversa. Dar și o sănătate mintală bună este asociată cu sănătate cardiacă îmbunătățită și o inimă sănătoasă este asociată cu sănătate mintală”, este de părere cardiologul.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: