Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” - București (UNATC), împreună cu Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, vă invită la teatru.
Botoșănenii se vor bucura de două spectacole de teatru pur românești, intrarea fiind gratuită.
„Absolutul Pierdut” - spectacol de dramă, adaptare după Camil Petrescu
Pornind de la piesele de teatru ”Jocul ielelor” și ”Suflete tari”, povestea ”Absolutului pierdut” îmbină dorința de instaurare a justiției absolute ca formă supremă de organizare a societății, respectiv descoperirea iubirii absolute în care nimic din ce e omenesc nu ar mai putea avea loc.
”E deosebirea de la trăire la conștiință. Adică totul... drama. Câtă luciditate atâta existență și deci atâta dramă”, spune Camil Petrescu și plasează personajele sale la extremele existenței umane: între rațiune și simțire, între idee și trăire, între idealitate și realitate, creionând astfel un spațiu și un timp al dramei absolute.
Absolutul pierdut este o creație scenică ce se adresează spectatorului de azi nu doar prin faptul că pune în dezbatere preocupări și trăiri general umane, ci și prin modul interactiv în care e construit: spectatorul este invitat să opteze direcția de desfășurare a acțiunii. Astfel, după partea întâi, în care sunt prezentate toate personajele și problemele lor majore, la pauză, prin scanarea unui Cod QR spectatorii vor alege ce doresc să vadă în partea a doua: căutarea dreptății absolute (Jocul ielelor) sau căutarea iubirii absolute (Suflete tari).
Durata spectacol: 2h
Distribuție:
Personajele universului dreptății absolute:
Gelu Ruscanu - Eduard Chimac
Maria Sinești - Ana Boeru
Șerban Saru-Sinești - Mihnea Cârjan
Praida - Mihnea Chelu
Mătușa Irena - Alexia Caras
Procuror – Ionut Niculae
Personajele universului iubirii absolute:
Andrei Pietraru - Vlad Crudu
Ioana Boiu - Ana Avram
Matei Boiu-Dorcani - Fabian Ciobanu
Culai Darie - Denis Budăi
Domnișoara Elena - Bianca Archip
Prințul Bazil Șerban - Ciprian Chiujdea
„D'ale Carnavalului" - spectacol de comedie, de Ion Luca Caragiale
Anul 1885? Nu, neică, am spune că este despre actualitate.
Nenea Iancu ocupă loc în primul rând din timpuri vechi și până în timpurile noastre.
Căci ”D’ale Carnavalului” este universul atât de personal al ființei naționale, încât nu va pieri niciodată. Umorul lui nestăvilit, vorba care stârnește hohote de râs și situațiile care încurcă și descurcă eroi și eroine de mahala, fac din Caragiale un prieten prețios. E acel creator de frumos la care ne întoarcem mereu fără să simțim în vreun fel diferența de vârstă care crește de la an de an.
Madamele și domnii lui Caragiale, Miticii și Bibicii, Mițele și Didinele, cu patosul lor demn de personaje antice sunt permanent parte din noi. Îi regăsim zi de zi, îi recunoaștem și râdem împreună cu ei ca într-un veșnic carnaval. Lumea lor e lumea noastră: haz de necaz, râsu'-plânsu', gluma bună la care se râde în hohote și neapărat finalul fericit!
În sală e cald, spectacolul pus vă așteaptă… Crez că nu o să căpătăm un refuz.
Durata spectacol: 1h 30min
Distribuție:
Nae Girimea - Fabian Ciobanu
Iancu Pampon - Mihnea Cârjan
Mache Razachescu, ce-i mai zice și „Crăcănel” - Denis Budăi
Un catindat de la percepție - Ciprian Chiujdea
Iordache - Vlad Crudu
Ipistatul - Eduard Chimac
Didina Mazu - Bianca Archip
Mița Baston - Alexia Caras
Chelnerul - Ana Boeru
Petrecăreți la bal: Cătălina Florea, Rania Zane, Teodora Tudose, Alia Andrei, Elena Asofie, Cristian Popescu, Costinel Antone, Andrei Rosz, Costin Sărățeanu
Coordonatori proiect: prof.univ.dr. Bogdana Darie Crețu; drd. Ionuț Niculae
Scenografie: Alexia Dobre; Maria Ordean
Coordonator scenografie: conf.univ.dr. Ștefan Caragiu; drd.Maria Alexandra Ivan
Mișcare scenică: drd. Cristina Danu; Valentina Boldurescu; Ciprian Chiujdea
Intrarea este liberă, cu rezervare prin intermediul unui FORMULAR - https://forms.gle/wsuv994j4bp8cN1k6 sau puteți face rezervare printr-un mesaj la numărul de telefon 0745307442 specificând: 1)numele spectacolului 2)numărul de persoane și 3)numele spectatorilor.
Locurile nu sunt numerotate, vor fi ocupate în funcție de momentul sosirii la sală.