Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Au avut la dispoziție o lună de zile, cât a durat campania electorală, pentru a dobândi notorietate în rândul alegătorilor și implicit voturile acestora. Unii au reușit, alții în schimb au terminat ziua alegerilor fiind votați doar de ei înșiși sau, în cele mai „fericite” cazuri, de familie și cunoscuți.
Cel mai elocvent exemplu este al candidatului PMP la Primăria Avrămeni, care a obținut un singur vot, dat cel mai probabil de el. Vasile Todireanu nu a fost votat de alte persoane, cum ar fi familia sau prietenii.
Tot la Avrămeni, Dănuț Maticiuc, de la PRM, a fost votat doar de 4 oameni, la fel ca Ilie Dubei, candidat din partea Uniunii Ucrainenilor din România, și Ion Nicușor Bucătariu, de la Pro România.
Culmea, candidatul de la Pro România are numele aproape identic cu al primarului reales, Ioan Bucătariu, care a fost votat din nou de 1.095 de oameni, alegătorii nefiind „păcăliți” de coincidența numelor.
O a doua coincidență de nume a fost înregistrată la Văculești, unde pe buletinele de vot au apărut doi candidați: Mihai Gînga, de la Partidul Dreapta Liberală, și Sorin Marian Gîngă, de la PSD.
Primul a obținut doar 4 voturi, în timp ce primarul reales a fost reconfirmat de 507 alegători.
O altă dublare de nume s-a înregistrat și la Viișoara, unde alegătorii i-au avut pe buletine pe Constantin Paul Hurmuz, de la Pro România, care a obținut doar 13 voturi, și Daniel Ionel Hurmuz, de la PNL, votat de 109 alegători.
Petru Cojocariu, de la Partidul Dreapta Liberală, a adunat și el doar 12 voturi.
Coincidență de nume și la Gorbănești, unde au candidat Valeriu Constantinică, PPU-SL (19 voturi), și Elena Magdalena Constantinică (120 voturi).
Nu a avut o prestație prea bună nici Constantin Ojog de la PER, cu doar 10 buletine de vot cu ștampila pe numele său.
O altă situație de acest gen se regăsește în comuna Vorniceni, unde Todiriță Leampăr de la ALDE a fost votat de doar 12 oameni. Este fiul fostului primar, Teoder Leampăr, care a murit pe treptele spitalului de la Săveni, însă electoratul pare că uită ușor trecutul și nu ține cont de tragediile care lovesc comunitățile.
Nici candidatul Constantin Loghin, de la Pro România, care a vrut să fie primar la Adășeni, nu a făcut o figură prea frumoasă la alegerile locale fiind votat de doar 3 persoane, cel mai probabil el si familia sa.
În acest nedorit top urmează Florin Enea (Pro România), care a obținut și el doar 5 voturi la Blăndești. Aceeași situație se regăsește și la Ripiceni unde candidatul Costel Racovei, de la Pro România, a adunat doar 6 voturi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: