Candidata Alianței Dreapta Unită (ADU) la alegerile europarlamentare, Cristina Prună, a venit săptămâna aceasta la Botoșani unde a vorbit, printre altele, despre sistemul de sănătate românesc și neajunsurile lui.
Mai întâi, Cristina Prună a făcut referire la evenimentele nefericite care au avut loc la spitalul din Botoșani.
Și a amintit aici de tânăra Alexandra Ivanov care a murit la Maternitatea Botoșani, dar și de șpăgile ce fac obiectul unui dosar la DNA.
Cristina Prună, candidat ADU la alegerile europarlamentare
„Din păcate, aici, în Botoșani, avem cel mai bun exemplu de ce înseamnă spital românesc de stat. Ne aducem cu toții aminte de pacienta care, din păcate, nu a mai avut zile pentru că a fost ignorată ore întregi. De cealaltă parte ne aducem aminte de șpăgile care sunt la drumul mare ca să intri în sistemul de stat. Și până la urmă ce înseamnă asta? Înseamnă nepăsare, înseamnă că vei trata pacientul de sus în momentul în care îți va călca pragul”
Care ar fi soluția ideală?
Cristina Prună, candidat la alegerile europarlamentare
„Dar să știți că există soluții. E nevoie de o schimbare sistemică și în sistemul de sănătate. Și avem exemple, de ce credeți că medicii noștri pleacă mâncând pământul și în Belgia și în Franța? Pentru că acolo sistemul funcționează, pacientul are mai multă putere. Nu mai este puterea unui politician care numește managerii de spitale sau creează adevărate mafii prin angajările astea pe pile, înseamnă că pacientul poate să își aleagă, de pildă, asiguratorul de sănătate”
În ceea ce privește Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)...
Cristina Prună, candidat la alegerile europarlamentare
„Să nu mai fie Casa Națională de Asigurări de Sănătate monopol, face ce vrea ea... Sunăm și ne spune «gata, s-a atins plafonul» și trebuie să mergem la privat să facem analize pe banii noștri, sau când ne ducem la stat nu mai e loc și trebuie să ne ducem la privat. Deci, trebuie să avem un sistem în care cu aceiași bani să putem, pe de-o parte să ne alegem asiguratorul și apoi să alegeți spitalul, oricare ar fi el, de stat sau privat”
Iar deputatul consideră că asta înseamnă concurența, iar concurența este calea care poate duce la îmbunătățirea serviciilor medicale.