O botoşăneancă a transformat cultivarea lavandei într-o pasiune căreia îi dedică timp, sentimente şi mulţi bani.
Mihaela Şologon produce uleiuri, săpunuri şi tot felul de aromatizatoare naturale din lavandă care cuceresc vizitatorii târgurilor agricole. Comuna Durneşti se află la 30 de kilometri de municipiul Botoşani.
În acest colţ nordic bătut fie de vânturi reci, fie de secetă, orice călător s-ar aştepta să găsească câmpuri întinse cu cereale sau zone împădurite. La intrarea în Durneşti, însă, se întinde o mare de culoare mov. Câmpul de lavandă, o plantă specifică mai mult sudului Franţei, este o prezenţă neobişnuită la Durneşti.
Mihaela Şologon (38 de ani), o mamă cu patru copii din Durneşti, este cea care plantează şi îngrijeşte ca pe propriii prunci tufele de lavandă. „Le iubesc din tot sufletul“, mărturiseşte botoşăneanca pe marginea lanului cu lavandă plantat în urmă cu doi ani.
Doi ani de studiu Mihaela Şologon, dintr-o familie de mici întreprinzători din Durneşti, era până acum patru ani ocupată doar cu creşterea copiilor. Un documentar despre Provence i-a schimbat însă viaţa. L-a vizionat împreună cu fiicele şi ceea ce le-a atras atenţia a fost nesfârşitele câmpuri cu lavandă.
Au urmat apoi ore şi zile petrecute în faţa calculatorului, din dragoste pentru această plantă.
„Când am văzut acele lanuri cu lavandă din Provence s-a declanşat o pasiune greu de explicat în cuvinte. Mi-am dorit din suflet să cultiv şi aici lavandă. Parcă nu-mi găseam liniştea dacă nu o cultivam“, spune Mihaela Şologon.
Din 2012 au urmat doi ani de studiu intens.
„Am citit cărţi, pe internet, sfaturi de la producători, mai ales din Franţa. Nu ştiam nimic despre această cultură“, spune botoşăneanca.
Abia în 2014, după ce a adunat suficiente informaţii, şi-a amenajat prima cultură cu lanvandă.
„Prima dată am început cu 15 ari. Nu am reuşit din prima, dar am perseverat. Acum am amenajat şi a doua cultură. Am cerut sfaturi şi de la cultivatorii din ţară şi abia după aceea am plantat butaşii. Aveam inima plină când am văzut aici, la mine, frumuseţea aceasta mov“, afirmă Mihaela Şologon.
Anii de studiu în domeniul lavandei au transformat-o pe botoşăneancă într-o adevărată cunoscătoare a plantei şi beneficiilor acesteia. Ştie să prepare tot felul de extracte din lavandă, dar şi cosmetice.
„Am învăţat să fac ulei esenţial din lavandă, foarte bun pentru combaterea stresului, depresiei, pentru relaxare. De asemenea, săpun din lavandă, dar şi odorizante din lavandă uscată, pe care le ambalăm în săculeţi confecţionaţi de mine şi de fiice în casă. Totul este natural. Nu folosesc niciun fel de tehnologie mecanizată sau orice altceva. Totul este exact ca odinioară“, completează botoşăneanca.
Deşi nu s-a gândit la cultivarea lavandei ca la o afacere, Mihaela Şologon a devenit un fel de „regină“ a târgurilor cu produse agricole.
„Totul a fost investiţie proprie şi a fost făcută pentru sufletul meu. Cu toate acestea, am început să mergem la târguri de profil. Sunt foarte căutate şi atât produsele din lavandă, cât şi lavanda în general. Acum distribuim şi la florării în Botoşani. Poate pe viitor vom avea o afacere în acest domeniu“.
Pentru cultivarea lavandei nu a folosit fonduri europene, subvenţii sau alte finanţări, doar bani strânşi. Doar butaşii şi cultivarea costă în jur de 1.000 de euro. Mihaela Şologon explică că:
,,În primul an, munca este asiduă, fiind nevoie de plivirea lavandei şi de 8 ori pe lună, plus udare şi îngrijire. După aceea, planta preferă seceta”.
Din iubire pentru această plantă, Mihaela Şologon şi fiicele sale au compus chiar şi un imn dedicat lavandei, pe care-l cântă ori de câte ori au ocazia, mai ales când se uită cu admiraţie la butaşii înfloriţi. Versurile sună în felul următor: „Într-o zi eu cum stăteam / aşa şi mă gândeam / oare cum să fac a mea poveste / M-am gândit că un lan mov, ar însenina orice om / ce adevărul şi lumina este. / Însă până acum noi am muncit / Însă până acum noi am gândit / Cum era cândva, mai de mult, dintr-o plantă mică a crescut / un mugur de flori şi aşteptări / o tufă ce se înalţă-n zări, / cu lujeri lungi înalţi şi subţiri, / o floare ce ne pătrunde-n simţiri, / Lavanda“, potrivit adevarul.ro