Campanie împotriva “magazinelor de visuri” în şcoli şi licee

 

În perioada 03 mai  – 15 iunie Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, în parteneriat cu Structura de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Botoşani derulează Proiectul de prevenire a consumului de substanţe psihoactive nou apărute (denumite generic etnobotanice) “Dependenţi de libertate”.  
Scopul Proiectului este întărirea factorilor de protecţie şi reducerea influenţei factorilor de risc prin informarea şi implicarea populaţiei, în special a copiilor şi tinerilor, în programe de prevenire a consumului de substanţe “etnobotanice”.
Obiectivul general al Proiectului este informarea elevilor de gimnaziu şi liceu, a familiilor acestora şi a comunităţii  cu privire la efectele  nocive ale  substanţelor şi plantelor „etnobotanice”, prin folosirea tuturor canalelor de comunicare către aceste categorii de populaţie, urmarindu-se prin aceasta schimbarea percepţiei false promovate de comercianţii acestor categorii de produse.

Val de drogaţi cu etnobotanice

În prezent România se confruntă cu apariţia unor magazine în care  se comercializează o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate. Efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope. Anul trecuta, peste 1300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. Gradul înalt de pericol pentru sănătate al acestor produse au determinat autorităţile să iniţieze desfăşurarea unui proiect de informare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale acestor substanţe „etnobotanice”.

1.000 de părinţi sensibilizaţi

În cadrul acestui Proiect specialişti din cadrul celor trei structuri vor desfăşura activităţi pe trei domenii de intervenţie – şcoală, familie şi comunitate – asigurând informarea cu privire la aceste substanţe „etnobotanice” a tinerilor din zone considerate ca având risc crescut de consum; deasemenea, aproximativ 1000 de părinţi vor fi sensibilizaţi în vederea dezvoltării unui rou pro activ în prevenire.