Cămin de lux pentru bătrânii sărmani din Botoșani, cu saună, jacuzzi şi sală de fitness: Nu am avut niciodată duş, de staţiune am auzit numai la televizor

Peste 150 de bătrâni vor beneficia de unul dintre cele mai moderne centre pentru îngrijire din nordul Moldovei.

 

Aceştia vor avea parte inclusiv de asistenţă medicală, dar şi de o bază de tratament şi relaxare cu saună şi jacuzzi.

 

Seniorii de la Ştefăneşti vor beneficia de la 1 august de condiţii de lux, vor avea inclusiv saună, jacuzzi sau centru de recuperare pentru boli cronice, scrie Adevărul.

 

„Şi în Ştefăneşti ca şi în restul zonei procentul populaţiei îmbătrânite este în creştere iar acest aspect a devenit tot mai evident în ultimii ani. Au şi ei dreptul să fie fericiţi, să aibă condiţii, măcar acum după o viaţă de muncă grea”, spune Florin Buţura, primarul din Ştefăneşti.

 

 

Jacuzzi şi saună pentru bătrânii de la ţară

 

Ştefăneştiul este un oraş ruralizat care se luptă să ajungă la nivelul cerinţelor urbane. Are arondate şi mai multe sate, majoritatea cu oameni bătrâni şi nevoiaşi, majoritatea chinuiţi de boli cronice, netratate. Autorităţile locale că din cauza lipsei unui spital şi a unui centru social în zonă, care să se ocupe de bătrâni a accesat fonduri europene şi a construit un centru de zi pentru persoanele vârstnice. Acesta se află într-o clădire de aproape 600 de metri pătraţi şi este dotat la standarde europene. Are cabinete medicale, săli de mese, bucătărie, cabinet psihologic, spălătorie dar şi duşuri cu apă caldă, plus săli de recreere unde pot socializa sau juca diferite jocuri de societate.

 

În plus, există şi facilităţi de lux, probabil de care mulţi localnici nu au auzit. Mai precis, este vorba de o sană, de un jacuzzi încăpător dar şi de o sală de kinetoterapie unde vârstnicii pot face recuperare.

 

”Vor putea beneficia de servicii aici 50 de persoane în acelaşi timp. Este pentru vârstnici cu probleme cronice, chiar cei cu capacitate redusă de deplasare, de care nu are cine să aibă grijă şi duc o viaţă grea. Vrem efectiv să le îmbunătăţim calitatea vieţii. Şi aici pot socializa, are cine să aibă grijă de ei.”, spune edilul din Ştefăneşti.

 

 

„Nu am avut niciodată duş, iar de staţiune am auzit numai la televizor”

 

Bunica Teodora are 70 de ani şi este din satul Bădiuţi, arondat oraşului Ştefăneşti. Săteanca trăieşte singură de aproape 10 de ani de când i-a murit soţul, iar copiii sunt plecaţi în străinătate. O chinuie reumatismul de ceva vreme dar nu a pus niciodată piciorul într-o staţiune. Cel mai mult o bucură la centrul de zi al Primăriei că va avea duşuri şi kinetoterapeut.

 

„Nu am avut niciodată duş iar de staţiune am auzit numai la televizor. Cu ce să mergem, măi mamă, dacă aveam nişte pensii amărâte şi pe deasupra la noi îi muncă vara, nu-i de stat. Mă duc să mă rezolve cu durerile la mâini şi spate”, spune bătrâna.

 

În aceeaşi situaţie se află şi vecina, o femeie trecută de 70 de ani.

 

”Doamne ajută să-i dea drumul la centru ca să avem cum să ne mai căutăm şi noi să ne alinăm suferinţa. Cine se duce 50 de kilometri la Botoşani?”, spune femeia.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store