Calculatorul şi ghiozdanul strâmbă spatele elevilor, 9 din 10 copii sunt fete

 

Din ce în ce mai mulţi copii cu vârste până în 18 ani ajung la Secţia de Pediatrie cu probleme de coloană vertebrală, scolioze, cifoze sau deposturări de coloană. Medicii susţin că lunar le calcă pragul aproximativ 600 de copii, adică în jur de 20 de cazuri zilnic.

  

"Numărul de scolioze față de anii trecuți s-a dublat"

Una dintre cauzele pentru care copiii ajung cu astfel de probleme de sănătate, o reprezintă ghiozdanele mult prea grele pe care le poartă zilnic în spate. Un alt motiv îl reprezintă poziţia incorectă la calculator, susţine medicul Constantin Tudorache.
„Cea mai mare suferință a mea: deposturările de coloană, scoliozele, cifozele. Este vorba de ghiozdanele copiilor care sunt agresive. Eu recomand să poarte rucsac cu ambele bretele pe ambii umeri, nu pe un singur umăr, cum poartă domnișoarele, iar unde este posibil să poarte trolerul. Am văzut copii prin oraș cu troler. Din păcate, este dureros să spun că numărul de scolioze față de anii trecuți s-a dublat. Cam nouă cazuri din zece sunt fetițe”,
a declarat Constantin Tudorache, medic şef la Balneo-fizioterapie.


Trebuie făcut ceva până la majorat

De asemenea, medicul a atras atenţia şi a mai menţionat că, dacă problemele la coloană nu sunt vindecate până la vârsta de 18 ani, după această vârstă este aproape imposibil de a se mai face ceva.
“Nu trebuie uitat că fără supraveghere ele pot devia, pot lăsa complicații. Copiii în cursul creșterii ar trebui supravegheați pe lângă medicul de familie și de ortoped și de recuperaționist”,
a mai precizat Constantin Tudorache.
El a mai spus că din păcate, numărul părinţilor preocupaţi de evoluarea sistemului osos al copiilor, care vin la control periodic, este foarte mic. (A.D.)
[[banner]]
CITEŞTE:
Operaţii "ultimul răcnet" la ortopedie pentru pacienţi de 90 de ani