”Călătoria” printre suflete mutilate, la hotel, cu crema orașului – GALERIE FOTO & VIDEO

Peste 10.000 de femei au decedat și alte sute de mii au fost mutilate fizic și psihic în urma avorturilor ilegale în perioada 1966 – 1989.

Lor le dedic această carte! Este mesajul lui Lili Crăciun, un notar din județul vecin care și-a dezgolit sufletul și-n fața botoșănenilor.

 

O după amiază frumoasă de toamnă la Botoșani. Într-o sală neîncăpătoare de hotel se înghesuie botoșănenii care reprezintă ”crema” orașului. Sau, o parte dintre ei. Doi parlamentari, Tamara Ciofu și Viorel Grigoraș, prefectul Costică Macaleți, ceva directori de instituție, Narcis Drețcanu de la Casa de Pensii, Traian Apetrei de la Teatru, Radu Humelnicu, de la ”Tineret”, de pe la Colegiul Național AT Laurian și ceva consilieri locali, cu precădere din rândul liberalilor.
Au venit, unii din curiozitate, alții poate din obligație să fie parte din seria lansărilor ”Călătoriei” lui Lili Crăciun, o moldoveancă încercată de viață, născută în Bacău, crescută la Fălticeni și stabilită în București. Acum e notar. Și, în timpul liber, se regăsește în scris.


”O întâmplare terifiantă despre o tânără foarte frumoasă care la 4-5 luni după un avort empiric a fost arestată, întrucât medicul care îi provocase chiuretajul fusese la rându-i arestat, bătut și obligat să facă lista tuturor femeilor cărora le făcuse avort. Pentru ca însăși să recunoască, era nevoie și de mărturia ei ca să intre în pușcărie, a fost plesnită. Și plină de sânge a atras atenția unui șef de la Securitate care venea să se intereseze ce se întâmplă cu aceste personaje care îndrăzneau să se împotrivească legilor absurde ale comunismului. Și pentru că i-a căzut cu tronc, i-a propus o noapte de amor în schimbul libertății. Și această femeie și povestea este reală, cu acceptul soțului, a acceptat. Pentru că avea doi copii acasă. Ce aduc eu în plus față de povestea sinistră care este în carte? Pentru că trebuie să știți că Liana din carte sunt eu, pentru că lucrurile sunt reale, pentru că nu este vorba de un documentar, este o poveste înspăimântătoare pe care am trăit-o”.


Sunt cuvinte rostite de autoarea cărții, care debutează cu o poveste reală pe care a trăit-o ea însăși despre urâțeniile perioadei de dictatură. Și pe care s-a decis să ne-o spună tuturor. Și cine ar fi putut fi mai potrivit pentru a vorbi despre ”Călătoria” lui Lili, decât Lucia Olaru Nenati?
Această autoare vine cu un roman energic, un roman șocant. De ce? Pentru că abordează această problematică, un context pe care multe dintre d-nele care au trăit în acea epocă îl cunosc foarte bine și care punea femeile într-un cerc vicios, într-un ungher din care nu puteau ieși. Pe de o parte, dragostea față de copii, dar pe de altă parte, toate condițiile de viață îngreunau până la interzicere această dorință: nu era apă, nu era căldură, nu erau condiții igienice, concediul de maternitate era de 4 luni”, spune poetesa de la Botoșani.


Invitații au fost mulți și probabil că vor citi cartea pe care autoarea ne-o anunță șocantă. O poveste de viață. O călătorie în timp. Istorie. Drame la indigo. Suflete mutilate și renăscute precum Phoenix. Femei.