Bugetărimea, pusă la pămînt de o lege dată pe şest

 

Pe lîngă diminuările salariale anunţate de la data de 1 iunie în rîndul angajaţilor la stat, aceştia vor avea parte şi de alte surprize nu tocmai plăcute. Şi asta din cauza unei legi care a intrat în vigoare pe data de 20 aprilie 2010, fără prea mult tam-tam şi care loveşte din plin în bugetărime. Practic, prin acest act normativ, angajatorilor li se dă mînă liberă în diminuarea salariilor prin eliminarea unor sporuri legale, sau în a face disponibilizări în cazul în care fondul de salarii este insuficient. Mai mult, noua lege interzice rectificările bugetare pe parcursul anului bugetar în cazul în care bugetul general consolidat este insuficient la capitolul venituri salariale. 
Bugetari Botosani 
„Este o lege tristă pentru bugetari”

Legea 69/16 aprilie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 20 aprilie. Prezenta lege are ca obiective principale asigurarea şi menţinerea disciplinei fiscal-bugetare, stabilirea unui cadru de principii şi reguli care să conducă la o bună gestiune financiară a resurselor şi gestionarea eficientă a finanţelor publice pentru a servi interesul public pe termen lung. În actul normativ, la art. 9, al. 2 este specificat că : „totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare”. De asemenea, art. 10, al. 2 prevede că :”pentru încadrarea în limitele trimestriale ale cheltuielilor de personal, ordonatorii de credite au posibilitatea să diminueze drepturile salariale care sunt stabilite prin lege în cuantum variabil şi pe cele a căror acordare este facultativă, potrivit legii”. Angajatorilor li se dă totodată mînă liberă în a face disponibilizări de personal, în cazul în care economiile făcute prin măsurile anunţate mai sus nu îşi ating scopul. „Ordonatorii principali de credite au obligaţia să întreprindă toate măsurile necesare pentru îndeplinirea ţintelor trimestriale pentru cheltuielile totale, inclusiv prin reducerea numărului de posturi finanţate şi respectiv disponibilizarea în condiţiile legii a unei părţi din personalul încadrat”, se arată la alineatul 5 din articolul 10 al acestei legi. „Am rămas uluit cînd am citit această lege despre care în prezent mulţi directori de instituţie nici măcar nu ştiu. Practic, Guvernul şi-a pasat responsabilităţile asupra noastră, a ordonatorilor de credite. Este o lege tristă pentru bugetari”, a afirmat Stelian Metler (foto), director Inspectoratul Teritorial de Muncă.

ITM va renunţa la o parte din angajaţi de luna viitoare

Prima instituţie afectată de această lege este Inspectoratul Teritorial de Muncă, care deja în această lună se confruntă cu probleme la capitolul salarii. Potrivit directorului acestei instituţii luna viitoare va debuta cu disponibilizări. „Noi în prezent din fondul lunar de salarii de 106.200 RON, avem acoperire în procent de doar 61%. Însă pentru a acorda salariile iau pentru luna aceasta din trimestrul următor, iar cum rectificările bugetare au fost interzise, voi renunţa la o parte din salariaţi în funcţie de cîţi bani mai rămîn în lunile următoare. Sunt cîteva posturi de şefi de servicii la care aş putea renunţa”, a afimat Stelian Metler. Instituţia numără în prezent 55 de salariaţi.
La Primărie, reducerile de personal se vor efectua de la sine

În cazul aparatului propriu al municipalităţii dar şi al salariaţilor din cadrul serviciilor subordonate, deocamdată nu se ştie dacă noua lege va avea repercursiuni semnificative. Catalin AlexaTotuşi, potrivit conducerii Primăriei, decizia eliminării rectificărilor bugetare la capitolul salarii nu poate fi considerată a fi o măsură corectă, în condiţiile în care bugetul general consolidat la începutul anului este unul estimativ. „Pînă la urmă bugetul se face previzionat la început de an, dar pe parcurs vezi multe lucruri neprevăzute, ai nevoie şi într-o parte şi în cealaltă, eu cred că, cu cît e mai flexibil acest buget şi poţi face rectificări cu atîta reuşeşti să acoperi mai multe. Şi la partea de venituri este aceeaşi situaţie, adică la modul previzionat în funcţie de ce se întîmplă de-a lungul anului. La capitolul salarii din cîte ştiu eu eram acoperiţi, s-ar putea să fi fost ceva pentru trimestrul patru, dar nu ştiu sigur, din cîte ştiu eu, eram acoperiţi. Dacă mai prindem şi reducerea atunci garantat nu cred să mai avem probleme. La Primărie mai sunt şi cîţiva care vor ieşi la pensie, deci numărul salariaţilor se va reduce de la sine”, a declarat Cătălin Alexa, viceprimar municipiul Botoşani.

Gabriela ERDIC