Bugetari, vi se pregăteşte ceva – o scădere salarială mascată de proporţii

 

Guvernul pregăteşte o nouă diminuare a salariilor în sistemul bugetar. Spre deosebire de cea operată anul precedent, când s-au tăiat la toţi angajaţii câte 25%, de această dată se prefigurează adoptarea unei noi tactici, care însă are ca finalitate tot reducerea retribuţiilor. Mai exact, se intenţionează modificarea statutului funcţionarilor publici – legea 188/1999 – astfel încât să se micşoreze cheltuielile de personal.

Botoşăneanul.ro a intrat în posesia proiectului de modificare a amintitului act normativ care prevede o reîncadrare generală a funcţionarilor publici. Astfel, numărul funcţiilor publice de execuţie cu gradul superior ar urma să fie de maxim 15%, cu gradul principal de cel mult 25%, ia restul de 60% să fie asistenţi şi debutanţi, ori, lucru bine ştiut, un grad profesional mai mare înseamnă şi o leafă pe măsură. În acest moment mai mult de jumătate dintre bugetari se încadrează la primele două categorii, iar limitarea drastică a acestora i-ar trece în rândul asistenţilor şi debutanţilor, lucru care ar genera reducerea considerabilă a veniturilor. Guvernul doreşte ca toţi salariaţii să susţină examene şi în funcţie de note să ocupe pe rând gradele profesionale. „Reîncadrarea funcţionarilor publici, prin examen în vederea încadrării în procentele impuse de lege va atrage diminuarea salarială pentru aproximativ 45% din funcţionarii publici din România”, se arată într-o poziţie exprimată de Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici. Acesta solicită Executivului, cel care a iniţiat proiectul de modificare a legii 188/1999, să schimbe limitele menţionate, astfel încât minim 40% dintre funcţionarii publici să aibă grad superior, alţii 40% gradul principal şi doar restul de 20% să fie asistenţi şi debutanţi.
"Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările"
„Ce ar trebui să înţeleg eu, că la momentul acesta toţi sunt la gradele superioare? Da, majoritatea sunt la gradele superioare. Bine şi încadrările absurde până acum cine le-a făcut, nu tot ei? Aşa e în România, trebuie să dea lege ca să… De regulă, noi la toate negocierile avem o medie după care se discută câţi sunt pe gradul superior, câţi pe principal. Trebuiau păstrate aceste medii, dar am impresia că le-au scăpat de sub control şi tipic românesc caută să facă nişte lucruri care trebuiau făcute în mod normal. Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările în timp şi aşa mai departe”, ne-a declarat Ştefan Ţarcă, preşedinte CNSLR Frăţia Botoşani. Acesta nu are date exacte privind numărul de bugetari încadraţi în acest moment. Iniţiativa de schimbare a statutului funcţionarilor publici va trebui aprobată şi în Parlament. „Trebuie să vorbesc cu un coleg de la o comisie de specialitate, să văd în ce stadiu se află. Nu ştiu acum exact în ce stadiu se află, ne-am dat peste cap programul în Parlament cu proiectul de lege privind asistenţa socială”, a afirmat deputatul Andrei Dolineaschi. Amintita iniţiativă legislativă prevede şi posibilitatea suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public pe perioada cercetării administrative.
Sergiu BĂLĂŞCĂU 
CITEŞTE ŞI:
 Toţi angajaţii de la Mediu şi-au dat în judecată instituţia
 Angajaţii cercetaţi de la Direcţia Agricolă „daţi în gât” de colegi