Sursele de alimentare ale orașului se vor constitui din eoliene și fotovoltaice. Acestea îi vor oferi posibilitatea de a deveni un model de utilizare al energie verzi din nordul Moldovei.
Orașul Bucecea a fost cunoscut la nivel național în anii comunismului drept „capitală” a zahărului din Moldova. Fabrica a fost închisă după anii 1990, făcând ca nivelul de trai al locuitorilor să scadă.
În ultimii ani, în Bucecea au început să apară noi oportunități, mai ales în ceea ce privește energia verde.
Bucecea va beneficia de un parc fotovoltaic de mari dimensiuni, dar și un parc eolian, scrie Adevărul.
„Investițiile în energie verde vor schimba cu siguranță destinul acestei comunități și vor contribui masiv la dezvoltarea orașului”,
spune Angel Gheorghiu, primarul din Bucecea.
Bucecea este înconjurată de platouri deluroase sau câmpii, cu suprafețe ideale pentru captarea energiei solare sau a forței vântului. Tocmai de aceea, la Bucecea se pun bazele construirii unui parc de eoliene. Investiția va fi realizată de o firmă privată, iar autoritățile locale au dat deja toate avizele.
„Vor fi 12 centrale eoliene, linii electrice, stații de transformare. Înălțimea unei eoliene va fi de 166 metri cu o putere maximă de 7.2 MW”,
a precizat edilul.
Edilul spune că această investiție este foarte importantă pentru dezvoltarea orașului.
„Ne va aduce sume consistente la bugetul local, folosite ulterior la modernizarea localității”,
adaugă primarul orașului.
Totodată, la finele anului trecut, autoritățile locale din Bucecea au predat Consiliul Județean trei hectare de lângă oraș pentru a fi realizat un parc cu panouri fotovoltaice. Investiția se va realiza cu fonduri europene prin PNRR, iar Bucecea va beneficia, la rândul său, de energie verde, prin alimentarea orașului.
(Sursa foto - Facebook)