Controale cu inspectori sanitari-veterinari la Botoșani: Amendă pentru mizerie

În cursul lunii februarie 2016, Direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor au desfășurat activități de control în unitățile din industria agroalimentară. 

 

Aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate

Unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice precum și unități de depozitare — alimentare, semințe, legume și fructe. Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum și cele de depozitare a materiilor prime și produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unității. În luna februarie a acestui an au fost efectuate 8.528 de controale, în urma cărora au fost aplicate 123 de avertismente și 98 de amenzi contravenționale în valoare de 166.200 de lei.


Neconformitățile constate și sancționate au fost cele privind: neconformități privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereți, tavan, paviment, spații, contract și proces verbal DDD, SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, lumină fără protecție, substanțe dezinfectante, sursă apă caldă, mucegai, corpuri iluminat, infiltrații, vestiar, recipiente deșeuri, păstrare substanțe degresante, boiler); neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, lipsa HACCP, documentație); neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză); neconformități documentare (documente, documente calitate, trasabilitate); neconformități privind personalul (fișe aptitudini, control sănătate, curs igienă, examene medicale); altele (înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare, compatibilități).

Amendă dată și la Botoșani 


Situația pe județe privind acordarea amenzilor:
Bacău, 3.800 lei — depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, neîntreținerea spațiilor și utilajelor;
Bistrița-Năsăud, 1.800 lei — unitate cu spații neîntreținute corespunzător din punct de vedere al igienei, vitrina pentru mezeluri neigienizată corespunzător, temperatură necorespunzătoare la spațiul de refrigerare, pardoseală cu depuneri în zona cuptoarelor, unitate neînregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
Botoșani, 600 lei — nerespectarea condițiilor de igienă;


”De asemenea în cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate” - comunicat ANSVSA.