Muzeul Judeţean din Botoşani va deveni în următorii cinci ani unul dintre cele mai atractive obiective de turism cultural din nordul României.
Conducerea muzeului a reuşit să acceseze câteva proiecte cu finanţare guvernamentală sau europeană prin care va moderniza şi reabilita aproape toate muzeele aflate sub tutela sa, pe teritoriul judeţului.
Muzeul Judeţean din Botoşani este o instituţie mamut care are în subordinea sa aproape toate casele memoriale dar şi muzeele de pe tot teritoriul judeţului Botoşani. Mai precis este vorba despre Muzeul Judeţean de Istorie din municipiul Botoşani, casele memoriale George Enescu din Dorohoi şi Liveni, Muzeul de Arheologie de la Săveni, Casa Memorială ”Ştefan Luchian” de la Ştefăneşti, Muzeul de Etnografie din municipiul Botoşani dar şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Dorohoi, potrivit Adevărul.
Majoritatea acestor instituţii muzeale funcţionează în clădiri foarte vechi, cu grave probleme de structură şi care au nevoie urgentă de reparaţii.
La rândul lor, expoziţiile prezentate vizitatorilor sunt foarte vechi, multe dintre acestea tocmai din anii 70, departe de standardele moderne ale muzeelor din Europa Occidentală. Şi asta în condiţiile în care la Muzeul Judeţean de Istorie dar şi la cel de arheologie din Săveni se află exponate unicat în ţară dar şi în lume care au devenit deja vedete ale expoziţiilor itinerante din China sau Statele Unite.
După ani de zile de încercări şi proiecte ţinute pe lista de rezervă a Guvernului, Muzeul Judeţean intră în reabilitare şi modernizare totală urmând să devină una dintre cele mai importante atracţii culturale din nordul României.
Muzeul Judeţean de Istorie are cele mai mari probleme. Funcţionează în clădirea fostei Prefecturii a Botoşaniului, veche de mai bine de 100 de ani. Deşi importantă şi impresionantă arhitectural, clădirea nu a fost niciodată reabilitată, iar în momentul de faţă este puternic degradată, cu infiltraţii la subsol, cu igrasie şi pereţi crăpaţi. În această clădire se află expoziţia de bază a Muzeului Judeţean de Istorie, o expoziţie cu multe piese impresionate, precum cele aparţinând culturii Cucuteni, inclusiv cu ”vedeta” Venus din Drăguşeni, o statuetă veche de 5000 de ani, expusă şi la New York. Mai mult decât atât, sunt exponate aparţinând perioadei traco-getice, inclusiv cu artefacte de la Stânceşti, locul unde a fost găsit cel mai nordic tezaur traco-getic.
Totodată, şefii muzeului judeţean au găsit soluţii şi pentru reabilitarea majorităţii muzeelor aflate în subordine. Prioritare sunt cele care nu au mai fost niciodată reabilitate şi care se află într-o stare jalnică. În cap de listă se află Casa Memorială ”George Enescu” de la Liveni. Este de fapt casa în care s-a născut marele compozitor. Nu a mai fost reabilitată din anii 60 şi are probleme uriaşe privind structura de rezistenţă. Totodată, nu are niciun fel de utilităţi. În această casă memorială se află obiecte unicat, care au aparţinut lui Enescu, inclusiv obiecte din copilăria sa, total inedite, precum vioara de jucărie a compozitorului. Casa de la Liveni va fi reabilitată cu fonduri transfrontaliere, România-Republica Moldova şi va beneficia şi de o scenă profesională unde să concerteze filarmonici din toată ţara, mai scrie sursa citată.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: