Botoșaniul pe lista NEAGRĂ a tragediilor cu 48 de morți într-un accident

Dacă exceptăm Revoluția din Decembrie 1989 - evenimentele s-au desfășurat într-un climat tensionat, cu Armata mobilizată general, ca la un război - tragedia de la Club Colectiv este cea mai mare din istoria noastră recentă, raportat la numărul de decedați: 50.  În accidentul auto de la Huțani – Botoșani își pierduseră viața 48 de oameni, în explozia de la ”Tractorul”, Brașov - 47, potrivit Antena 1.

 

50 de morți la Colectiv

 

Tragedia de la Club Colectiv a intrat, din păcate, pe lista neagră a tragediilor petrecute în istoria modernă a României, pe timp de pace, direct pe locul întâi, dacă o astfel de formulare este permisă. Cu peste 1.000 de victime (1.104 morți, 3.321 răniți) Revoluția din Decembrie 1989 reprezenta cel mai tragic eveniment de după cel de-al doilea Război Mondial, dar, în contextul de atunci, nu putem vorbi de timp de pace. În urma incendiului extins cu rapiditate la Clubul ”Colectiv” din București, în incinta fostei fabrici ”Pionierul”, la concertul de lansare a albumului ”Mantras of War” al trupei ”Goodbye to Gravity”, peste 20 de persoane decedează pe loc, alte aproape 200 fiind rănite. În timpul scurs de atunci, numărul victimelor mortale ajunge, din păcate, la 50, iar situația răniților nu este deloc îmbucurătoare.


48 de morți - 29 iunie 1980, Huțani, județul Botoșani


Roata dreapta față a unui autobuz ticsit de călători face explozie pe ceea ce este cunoscută drept ”Șoseaua Morții”, aproape de localitatea Huțani, Județul Botoșani. Mașina părăsește carosabilul și cade exact în dreptul unui pod, într-o mlaștină, perpendicular pe groapă. În autobuzul care venea de la Fălticeni și trecuse prin Suceava se aflau 83 de oameni, față de capacitatea maxim admisă de 40 de locuri. 48 de oameni și-au pierdut viața. Date fiind vremurile, ancheta n-a precizat, cu exactitate, cine este vinovat. Astăzi, locul este cunoscut drept ”Podul celor 48 de cruci”.


47 de morți - 1 septembrie 1979, întreprinderea ”TRACTORUL”, Brașov


La ora 7.22, Turnătoria Veche a ”Tractorului” sare în aer. 35 de femei și 12 bărbați sunt uciși. Durerile au fost îngrozitoare, vorbind aici de arși grav. Elena Bahrin, spre exemplu, de 48 de ani, a decedat în a 56-a zi de spitalizare. Ca și la ”Colectiv”, jetul fierbinte inhalat a provocat arsuri ale căilor respiratorii. ”Am văzut o flacăra uriașă deasupra turnătoriei, exact ca la Hiroshima”, declarau martorii oculari. Vasile Sechel era Director General atunci. A fost anchetat de Securitate. Pe 23 ianuarie 1984, se întorcea de la o ședință avută la Miercurea Ciuc. Mașina în care se afla a lovit frontal singurul copac aflat pe marginea drumului. Singurul decedat a fost Vasile Sechel.