Botoşani "produce" anual sute de graşi - Avem foame exagerată seara

 

Anemia şi obezitatea, boala secolului, sunt două mari probleme cu care şi botoşănenii se confruntă, dar care, cu o alimentaţie adecvată şi practicarea sportului, se pot diminua. Medicii ne dau câteva soluţii referitoare la un mod de viaţă sănătos.

"Să mâncăm din toate categoriile de alimente, nu mult, câte puţin din fiecare”
Anemia este o boală căruia multă lume nu îi acordă o importanţă prea mare, dar care la o formă avansată poate genera multiple probleme. De la începutul anului şi până la ora actuală, s-au depistat 3.277 de pacienţi posibili anemici în judeţ. „ Anemia are mai mute cauze, iar una dintre cauze poate fi lipsa de aport alimentar corespunzător. Ca să diminuăm anemia trebuie înlocuit ceea ce lipseşte din alimentaţie cu supliment natural. Trebuie să ştim ce fel de anemie avem şi pentru asta trebuie să facem analize de laborator, de sânge. În funcţie de cauză se face şi tratamentul, iar profilaxia ar însemna o alimentaţie corespunzătoare, însemnând diversificată, să mâncăm din toate categoriile de alimente, nu mult, câte puţin din fiecare”, a declarat Cornel Sardan, medic.
Simtomele unei persoane anemice sunt manifestate prin senzaţii de moleşeală, ameţeală, paloare tegumentară.

Sute de noi obezi într-un an
În ceea ce priveşte persoanele supraponderale, nici acestea nu sunt puţine la număr, statistica făcută pe anul trecut menţioneză faptul că persoanele tinere sunt mai predispuse la obezitate. „În 2011 se află în evidenţele noastre 546 de persoane cu obezitate, datele vin de la medicii de familie. Din aceste persoane 348 au fost femei. La grupa de vârstă 0 – 1 an nu am avut nici un caz, la grupa de vârstă 1- 14 ani  am avut 95 de cazuri, la grupa de vârstă 15 – 64 de ani 338 de cazuri, cele mai multe şi peste 65 de ani 113 cazuri”, a declarat Lidia Onofrei, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.
Mâncăm mult seara şi aproape deloc dimineaţa
Pentru a preveni obezitatea, doctorii ne avertizează cu privire la ceea ce mâncăm şi la orele pe care le acordăm mişcării fizice. „De ce în număr aşa de mare? Pentru că nu mâncăm corect. Ce ar însemna să mâncăm corect? Să mâncăm mult dimineaţă, suficient de bine şi ceva mai puţin, nu mai mult de 20% din raţia calorică seara. Ori noi facem exact invers. Dimineaţa nu prea mâncăm nimic şi atunci avem foame exagerată şi mâncăm foarte mult seara, iar acele calorii nu se mai consumă, nu se mai ard, se depun sub formă de grăsime”, a mai declarat Cornel Sardan.
Pentru a evita kilogramele în plus alimentaţia trebuie să fie corectă, mai exact trei mese pe zi. O altă problemă care trebuie diminuată este consumul în exces a dulciurilor rafinate care merg direct în sânge. Şi nu în ultimul rând activitatea fizică care este deficitară în rândul persoanelor sedentare.
CITEŞTE ŞI:
 1,5 milioane de euro pentru obezi