Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO

Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  

 

”Noi așteptam să toarne asfalt, nu să pună balast”


La 30 de ani de la revoluție, strada Muncel pare desprinsă dintr-un sat uitat de lume de pe malul Prutului.


Și nici nu există vreo speranță că se va schimba prea curând ceva.


Așa zisa stradă face legătura între cartierul Parcul Tineretului și drumul Botoșani – Săveni, având o ieșire în apropiere de limita dintre municipiul reședință și comuna Răchiți.


Iar ceea ce s-a întâmplat luni dimineață acolo a stârnit revolta cetățenilor de la casele din apropiere.


Unii dintre ei au contactat redacția Botoșăneanul și au relatat că un tractor cu lamă, precum cele care acționează la deszăpezire, și muncitori de la SC Conrec SA au împrăștiat pe drum balast și moloz.


”Noi așteptam să toarne asfalt, nu să pună balast. Locuim și noi în Botoșani și plătim taxe și impozite”,


Cornel Maliș, locuitor pe strada Muncel.


Acesta, la fel ca și vecinii săi, are ghinionul de a locui pe o stradă cu un grad mare de înclinare.


”Toate aceste străzi pietruite care sunt în pantă au particularitatea că orice ploaie antrenează balastul, îl duce la vale, se creează făgașe și străzile sunt extraordinar de dificil de circulat. Direcția de Edilitare intervine anual sau uneori chiar și de câte două-trei ori pe an cu completare de material pietros, cu reprofilare, cu cilindrare, dar la cea mică ploaie strada se degradează din nou”,


Marian Murariu, viceprimar Botoșani.

 

Este nevoie de asfalt, dar nu este de unde


După intervenția de luni, drumul a devenit o combinație de piatră cubică - pământ – pietriș – iarbă cum rar se poate vedea chiar și prin Botoșani.


Vestea proastă este că așa va rămâne multă vreme și de acum încolo întrucât lucrările derulate ieri fac parte din programul anual de întreținere a căilor rutiere din Botoșani, adică sunt finanțate de la capitolul de cheltuieli curente.


Și pentru reabilitare sunt necesare fonduri de investiții, cu tot ce presupune o asemenea lucrare, de la studiu de fezabilitate și proiect tehnic până la identificarea unei finanțări.


Mai exact, la reparațiile curente trebuie să se intervină în general cu tipul de material deja existent, adică dacă este piatră se toarnă tot piatră, iar dacă sunt investiții se poate schimba profilul din piatră în asfalt.


Pentru strada Muncel este valabilă prima variantă.


”Planuri pentru asfaltarea străzii nu sunt. Eu n-am coordonat niciodată investițiile, am coordonat doar reparațiile, investițiile n-au fost niciodată în subordinea mea, dar pentru asfaltarea unei străzi este necesar un proiect de investiții (...) Banii din bugetul local sunt din păcate puțini și aceste străzi trebuie făcute treptat, iar la Muncel nu s-a pus problema deocamdată. Ea va trebui într-adevăr să fie asfaltată, este nevoie pentru a se rezolva problemele, dar nu există deocamdată planuri pentru strada Muncel”,


Marian Murariu, viceprimar Botoșani.

 

Nu este lut, e piatră spartă


SC Conrec SA are contractată activitatea de întreținere și reperații străzi de la Primăria Botoșani. Din informarea făcută edililor reiese că pe strada Muncel s-a intervenit cu piatră spartă rezultată din concasarea rocii de munte și că locuitorii din zonă confundă acest material cu balastul.


”Noi îi înțelegem pe cetățeni că și-ar dori asfalt, dar asta nu se poate face decât printr-un proiect de investiții, dar eu niciodată nu am coordonat investițiile, iar acum nici reparațiile nu le mai coordonez. Dar am vrut să îi liniștesc că nu este lut, ci este o piatră spartă concasată cu granulația de 0,63 și care are și acel nisip maroniu-gălbui rezultat în urma concasării, nisip care are rolul de împăna mai bine piatra spartă”,


Marian Murariu, viceprimar Botoșani.


Strada Muncel începe cu două tentative de trotuare care se pierd în iarbă după câțiva metri.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL