Botoșănenii din diaspora, acuzați că blochează „Urgențele”: Merg la UPU pentru analize

Românii din străinătate invadează „Urgențele” atunci când vin acasă în concediu pentru a beneficia de consultații gratuite. 

 

Diaspora a luat cu asalt unităţile de primiri urgenţe. În Botoşani, parcarea Spitalului Județean este plină de maşini cu numere străine. Românii profită de vacanţă pentru a-şi verifica şi starea de sănătate. Şi pentru că nu vor să aştepte după o programare sau să plătească analize la privat, merg la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), acolo unde ştiu că vor primi asistenţă în regim de urgenţă, potrivit observatornews.ro.

 

Cu greu fac faţă medicii urgentişti din Botoșani acestei situaţii. În ultima perioadă au depăşit 200 de prezentări la 24 de ore faţă de media zilnică care ar fi undeva la 180-190 de cazuri pe zi. A adus practic la un volum mai mare de muncă, a crescut numărul pacienților care s-au adresat unităţii medicale de primire urgențe a spitalului.

 

De altfel în ultimele trei luni peste 16.500 de persoane s-au adresat unității UPU din Botoșani, iar dintre acestea peste 10.500 au fost persoane care s-au prezentat cu afecțiuni medicale ce au fost catalogate drept cod verde ceea ce nu ar reprezenta neapărat o urgenţă majoră ce ar trebui tratată în UPU. 

 

Practic vorbim despre o creştere care ar putea fi datorată şi din cauza oamenilor care au venit în vacanţă în concedii acasă, drept mărturie stau şi numerele de înmatriculare ale maşinilor ce au fost văzute în parcarea spitalului judeţean din Botoşani, dar şi faptul că o deplasare la medicul de familie ar presupune un timp mai îndelungat de tratare a cazului.

 

Pentru a veni în sprijinul medicilor urgentişti din Botoșani şi pentru a degreva această situaţie, conducerea spitalului a spus că urmează să poarte discuții cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP), dar şi cu Colegiul Medicilor pentru a întreprinde o campanie de informări în rândul populaţiei prin care oamenii să fie informaţi despre faptul că au ca şi variante să meargă la medicul de familie, la ambulatorii ori la centrele de permanenţă atunci când se simt rău şi doar dacă au o urgenţă majoră să se prezinte direct la UPU.