Botoșănenii de la sate și tehnologia: Ce calculatoare, bre? Unii nu au nici curent electric

Conform statisticilor europene, România este pe ultimul loc în privința competențelor digitale de bază. Pe scurt, mulți români nu știu să folosească tehnologia. Cea mai gravă situație este în mediul rural, acolo unde sărăcia și izolarea duc la analfabetism digital.

 

Botoșănenii și tehnologia

 

Conform datelor Eurostat publicate la finele anului trecut, doar 28% dintre români au competențe digitale de bază și numai 11% folosesc internetul pentru a învăța. Asta înseamnă, potrivit acelorași statistici, că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind ponderea persoanelor care au competențe digitale de bază, dar și a celor care folosesc internetul pentru învățare. Această realitate este întâlnită mai ales în mediul rural, scrie adevărul.ro

 

În nordul Moldovei, în județul Botoșani sunt cătune unde nu există nici măcar semnal la internet, iar acolo unde este foarte puțini localnici își permit calculatoare tablete sau măcar telefoane inteligente. Pentru cei mai mulți săteni, gadgeturile secolului XXI sunt un lux, de multe ori inaccesibil și chiar inutil.

 

În multe cătune mai izolate, cu destui nevoiași, lipsește chiar și curentul electric.

 

„Ce calculatoare, bre? Unii nu au nici curent electric. Sunt care nu au televizor. Și sunt familii tinere cu mulți copii. Nu au nici tabletă, de niciun fel. Poate la școală ce mai apucă, pe la ore. În rest, nimic”, spune o săteancă.

 

Copiii acestor familii nevoiașe își petrec timpul ca generațiile trecute, jucându-se afară, cu ce găsesc la îndemână. În plus, odată ce trec de vârsta de șapte ani, nu prea mai au timp de stat degeaba din cauza muncilor din gospodărie.

 

În cătunul Borzești, comuna Ungureni, sunt familii care în timpul pandemiei primiseră tablete de la stat pentru a putea fi organizate orele online. Distribuirea acestor gadgeturi au scos la iveală o realitate cruntă: erau copiii care nu știau să deschidă o tabletă, darămite să mai opereze eficient pe ea!

 

„Nu știu să umblu pe așa ceva! De unde să știu? Copiii nici atât”, spunea o săteancă din Borzești

 

Drept dovadă, mulți au lăsat tabletele închise în cutie, de frică să nu le strice.

 

„Puțini din sat au calculatoare. Poate cei care mai lucrează prin afară, pe la oraș. Mai sunt fermieri. Dar restul, de unde?”, mărturisește un alt sătean.

 

Cu telefoanele prin copaci

 

Mai grav este faptul că în unele zone nu există nici internet sau semnalul este foarte slab. Altfel spus, și dacă ar exista, dispozitivele moderne nu ar folosi la nimic. În cătunul Codreni, comuna Mileanca, mulți copii care au primit telefoane de la părinți sau de la rude se urcă în copaci sau pe case pentru a prinde semnal la internet.

 

Situația este cunoscută și de specialiști în domeniul informaticii. Profesorul Adrian Panaete, coordonator al loturilor naționale de informatică ale României, spune că, într-adevăr, în mediul rural accesul la tehnologie este o problemă.

 

„Există două segmente, tinerii de la oraș care sunt mai avantajați de accesul la tehnologie, dar și segmentul rural, acolo unde copiii sunt foarte inteligenți, dar, din păcate, nu sunt la fel de avantajați din punct de vedere al logisticii. Fără un efort din partea Ministerului Educației și a societății civile este greu! Ca să ajungem unde trebuie este nevoie de un efort bine organizat la nivel de stat”, mai spune Panaete.