Cu fonduri europene, Consiliul Județean ar urma să amenajeze o stație mecano-biologică a deșeurilor.
Iar locul ideal ar fi fost în apropierea depozitului ecologic de la Stăuceni.
Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani a declarat ieri că întâmpină dificultăți în identificarea unei locații.
Iar asta deoarece, din cauza numeroaselor probleme de la depozitul de deșeuri de la Stăuceni, oamenii din comună se opun unei noi investiții.
Valeriu Iftime, președintele CJ Botoșani
„Este o luptă complicată pentru că în Stăuceni nimeni nu vrea să vândă teren lângă actuala stație din cauza inconvenientelor produse de-a lungul timpului. Imposibil să mergi pe acolo să vezi un vecin căruia să-i spui că îi cumperi pământul să faci această stație de tratare mecano-biologică, stație care ar putea să salveze foarte mult din gestiunea deșeurilor din județul Botoșani, așa cum este această tehnologie”
A fost găsită o suprafață de teren în comuna Răchiți, dar care este la distanță de Stăuceni, însă în lipsa altor soluții, cel mai probabil stația va fi amenajată acolo.
Valeriu Iftime, președintele CJ Botoșani
„Numai că nimeni nu mai crede, orice faci acolo, lumea spune că este mizerie, miroase. Primarul este un om rezonabil dar este greu să convingă oamenii, toată lumea din zonă spune că greșeala mare este că au acceptat această groapă acolo. Nu este o greșeală, este vorba de gestionarea gropii și a gunoiului care nu a fost niciodată selectat”,
Odată stația mecano-biologică pusă în funcțiune doar 10% din gunoiul menajer mai ajunge la Stăuceni, restul fiind reutilizat ulterior fiind transformat în deșeu reciclabil.
Stațiile de tratare mecano-biologică a deșeurilor sunt concepute și construite pentru procesul de recuperare a materialelor reciclabile din mai multe tipuri de deșeuri, dar și pentru a stabilizarea fracției organice din acestea.
Stațiile de tratare a deșeurilor ajută la reducerea volumului deșeurilor, a conținutului de materie organică din deșeurile care ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate. De asemenea, procesul de tratare mecano-biologic a deșeurilor contribuie semnificativ și la divizarea materialelor, pentru prelucrarea ulterioară a acestora, în vederea producerii combustibililor.
Județul Botoșani este pe ultimul loc la colectarea selectivă a gunoiului, la nivel național.