În Botoșani, oamenii nevoiași și fără loc de muncă sunt convinși cu pachete de mâncare, dar și bani, să se califice într-o meserie și să-și găsească o slujbă.
În județul Botoșani peste 40.000 de oameni nu au loc de muncă, în condițiile în care doar un sfert din populație este activă, restul fiind pensionari și elevi.
Cea mai mare problemă a celor care nu muncesc este lipsa oricărei calificări, adică nu cunosc nicio meserie. Mulți nu au nici măcar studiile necesare pentru a se califica, conform statisticilor oficiale o treime dintre șomeri având cel mult opt clase. În plus, doar 8% din populația întregului județ are studii superioare.
Potrivit Adevărul, cele mai mari probleme sunt în zonele urbane, unde cei nevoiași și fără calificare nici măcar cu agricultura de subzistență nu se pot ocupa. În aceste zone sărace, puțini ajung să rupă cercul vicios al pauperității.
În aceste condiții, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani a demarat, cu mai mulți parteneri, un proiect cu fonduri europene pentru a-i convinge pe nevoiașii fără loc de muncă să se califice într-o meserie și să-și câștige existența.
Proiectul se numește ICOPROF BT R și este destinat chiar botoșănenilor din zonele sărace ale municipiului, oameni fără calificare și fără loc de muncă.
„Să ajutăm aceste comunități marginalizate să aibă un trai decent, să aibă surse de venit, să aibă copii, sănătoși și frumoși, care nu abandonează școala”, spune Anca Apăvăloaie, director AJOFM Botoșani.
Astfel, cei incluși în proiect vor fi consiliați de către specialiștii din cadrul AJOFM, iar o parte vor urma cursuri de calificare și vor fi ajutați să se angajeze. Pentru a face cursurile de calificare mai tentante pentru nevoiași, în cadrul proiectului, toți cei înscriși vor primi zilnic câte un pachet cu mâncare, dar și bani la sfârșitul cursurilor.
„S-a considerat că este nevoie de mai mult. La finalul fiecărui program de formare, absolventul va primi un stimulent financiar de 800 de lei. Pe tot parcursul orelor de teorie și practică vor primi în fiecare zi, un pachet alimentar”, adaugă Anca Apăvăloaie.
În cadrul proiectului, peste 210 persoane vor fi calificate într-o meserie precum agent de securitate, ospătar sau cameristă.