Animalele care aparțin unor rase considerate periculoase trebuie înregistrate la Poliție de către stăpâni.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, persoanele care dețin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceștia. Nerespectarea încheierii unei asigurări de răspundere civilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei, scrie România TV.
Potrivit legii, câinii considerați periculoși sunt cei care aparțin următoarelor rase, grupate în două categorii:
Categoria I – câinii de luptă şi de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul:
Categoria II – câinii din rasele:
Obiectul Poliței de asigurare pentru un câine din rasele considerate periculoase – categoria 1, îl constituie acoperirea daunelor cauzate terților de fapta animalului. Riscurile asigurate printr-o astfel de poliță sunt decesul sau vătămarea corporală a persoanelor, rănirea sau uciderea altor animale și eventualele daune materiale cauzate bunurilor terţilor. Limitele de răspundere (sumele asigurate) pentru care se poate încheia această poliță variază între 2.000 euro şi 100.000 euro.
Prima anuală variază astfel în funcție de acoperire, respectiv limita de răspundere. Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală – adică prețul asigurării – este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu trece de 100 de euro, potrivit
Neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Dacă fapta a produs urmări prevăzute de Codul penal, maximul special al pedepselor se majorează cu 2 ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Introducerea în țară sau comercializarea câinilor periculoși din rasele prevăzute în categoria 1 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum și de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Sancțiunile prevăzute pentru proprietarii de câini agresivi sunt:
Prin câini agresivi se înțelege orice animal care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private sau patrupedele care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu și să nu fi fost condamnaţi pentru săvârșirea unei infracţiuni contra persoanei.
(Sursa foto - Știrile Pro TV)