Prima zi a lunii martie se apropie, iar conform tradiției românii sărbătoresc venirea primăverii prin dăruirea de mărțișoare, flori și alte cadouri specifice către persoanele dragi.
Botoșănenii au început să se îmbulzească la tarabele cu cadouri încă de la primele ore ale dimineții de luni, ultima din februarie, iar vânzările comercianților au înregistrat o creștere.
Avalanșa de clienți, mai ales a celor care nu cumpără un singur produs, a avut și efecte pozitive în sensul în care,unele prețuri au mai scăzut. Dar totul depinde de modul de negociere și de numărul obiectelorcumpărate. Astfel, deja clasicul “La cât lăsați?”. s-a tot auzit în zoa amenajată pentru comercializarea mărțișoarelor.
Deși tarabele sunt constant pline de doritori, comercianții țin să precizeze că locurile i-au costat ceva bani:
“Un loc de câțiva metri în sezonul mărțișoarelor e aproximativ patru milioane și jumătate. Unii au două locuri, au mai multe produse, de aceea vor zice că au plătit 10 milioane. Perioada asta pentru care am plătit ține cam două săptămâni” - comerciant Piața Centrală.
Prețurile diferă foarte mult, în funcție de complexitatea cadoului sau a mărțișorului.Cele clasice par să se fi demodat, astfel că spațiul alocat lor pare a fi ceva mai restrâns față de alți ani.
Cănile cu diverse mesaje, de la “cea mai bună mamă” până la “cea mai bună soție” și “cea mai bună prietenă” sau diverse mesaje pe sticlă pentru bunici, surori și iubiți sunt la mare căutare. Prețul acestora e ceva mai mare, totuși, ajungând la 10 lei.
“Mărțișoarele simple și clasice sunt făcute manual, de copii. Toate au fost făcut de cei mici cu mare grijă și atenție”, spune un vânzător
Mărțișoarele clasice costă 50 de bani, iar prețul celor mai speciale sau sub formă de brățară poate urca. Valoarea celor puse în cutiuțe este variată, de la 3 până la 7 lei.
Pe una dintre tarabe era prezent și un ursuleț de pluș roz, destul de mare, dar vânzătorii au avut ceva probleme în a spune prețul, care se pare că a scăzut în cele din urmă de la 55 la 50 de lei.
(B.O)