Sunt doar câteva dintre lucrurile care sunt scoase de utilajele societății Nova Apaserv din conductele de canalizare, atunci când echipele de intervenție sunt chemate de urgență pentru subsoluri sau locuințe inundate.
Avarii care de multe ori se produc aproape exclusiv din vina unor abonați mai puțin civilizați, explică reprezentanții companiei de apă și canalizare a județului situația. Însă ajung să sufere toți cei din condominiile unde au loc.
Acesta este și motivul demarării unei campanii de informare de către Nova Apaserv în scările din municipiul Botoșani cu mesaje precum: ”Nu aruncați în chiuvetă”, sau „Nu aruncați în toaletă”.
„Canalizarea nu este coș de gunoi. Deșeuri textile, ambalaje, lavete, bureți, resturi alimentare, ulei uzat, medicamente, produse de igienă, șervețele umede, bețișoare de urechi, vată, absorbante. Aceste materiale și substanțe duc la refularea canalizării și la poluarea mediului. Haideți să ne îngrijim de sănătatea noastră și a mediului în care trăim”,
Se arată în afișele campaniei
Lipsa civilizației în multe cartiere ale orașului și avariile numeroase care au loc pe partea de canalizare și care au ajuns să fie prioritizate au determinat compania să achiziționeze două autocurățitoare care sunt utilizate pentru curățarea conductelor, cu apă sub presiune.
”Le putem folosi la scări de bloc, unde sunt multe probleme și unde, în continuare, găsim multe alte lucruri aruncate în canalizare față de ce ar trebui să găsim, ape menajere. Am făcut și un afiș pe care să-l punem în scări de blocuri, prin care să informăm utilizatorii de cum ar trebui utilizată canalizarea Nova Apaserv.”,
Alin Cirimpei, director adjunct SC Nova Apaserv SA
Șefii de la societatea de apă și canalizare lansează și un apel către botoșănenii din orașe, mai ales, să aibă grijă ce aruncă în chiuvetă sau la toaletă.
Pentru că aceste neglijențe se pot răsfrânge până la urmă tot asupra lor.
„Rugăm botoșănenii să ne ajute să păstrăm o canalizare funcțională, ca să nu mai apară avarii. Deci avariile, în mare parte apar: una din folosirea necorespunzătoare, doi, vechimea conductelor. Însă 70% din ce am găsit până acum este din culpa lor”,
Alin Cirimpei, director adjunct SCNova Apaserv SA
Pentru aceste două utilaje licitația a fost organizată spre finele anului trecut, livrarea fiind făcută în luna octombrie.
„Sunt peste 2.300 de scări în Botoșani. 2315 dacă nu mă înșel. Dacă am lua măcar un cămin de racord de canalizare, deja depășim 2.300 de cămine de racord, cu capace cu tot. Însă ele sunt peste 10.000 în Botoșani. Nu putem ști în momentul când un cămin sau un canal este înfundat, decât cu ajutorul consumatorilor care ne avertizează și încercăm să intervenim în cel mai scurt timp posibil”,
Alin Cirimpei, director adjunct SC Nova Apaserv SA
Utilajele au costat aproximativ 800.000 de lei, fondurile fiind asigurate de Consiliul Județean la momentul efectuării majorării de capital a societății Nova Apaserv.