Botoşăneni supuşi la sclavie într-o fermă din Portugalia

 

Un număr de 52 de români din Suceava şi Botoşani plecaţi la cules măsline au fost siliţi să muncească în condiţii de sclavie câteva zile. 24 dintre ei au fost preluaţi de Crucea Roşie şi cazaţi într-un cort. Familiile îngrijorate îi aşteaptă să se întoarcă în ţară. Vor reveni în România peste patru zile. Dacă se dovedeşte că sunt victime ale traficului de persoane, transportul ar putea fi plătit de autorităţile române, scrie România Liberă.

Disperaţi, oamenii au mers împreuna cu cei de la ambasadă la poliţia din localitatea Serpa. Au depus plângere împotriva angajatorului şi au reuşit să îşi recupereze buletinele.
Oamenii admit că au venit în Portugalia fără să fi încheiat vreun contract de muncă. Odată ajunşi, au văzut adevăratele condiţii în care erau nevoiţi să locuiască. Au dormit pe saltele puse direct pe podea, câte 16 persoane într-o cameră. Munceau de la 4 dimineaţa până seara, fără apă şi fără mâncare. Acum, ei au fost preluaţi de Crucea Roşie şi duşi într-o altă localitate.
Crucea Roşie a făcut demersurile pentru ca cei 24 de români care nu au mai suportat condiţiile inumane să fie aduşi înapoi în ţară. Acest lucru se va întâmpla marţi.
Ceilalţi 28 de români au preferat să rămână la ferma din Serpa. Ei speră că în urma scandalului, angajatorul le va plăti cei 900 de euro pe lună, salariile promise în România.
[[banner]]
Muncitorii sunt din Botoşani şi Suceava. Au găsit pe internet un anunţ în care erau oferite locuri de muncă la cules de măsline, în Portugalia. Ca să plece, fiecare a plătit între 50 şi 150 de lei. Cel care i-a înşelat este tot un român. Bărbatul ar putea fi cercetat de poliţia portugheza pentru trafic internaţional de persoane.
Ministerul român de Externe precizează că reprezentanţii misiunii diplomatice "au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la caz şi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza situaţia".
MAE atrage atenţia că "astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din ţară, cetăţenii români care doresc să muncească în străinătate depun diligenţele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, persoane juridice române autorizate de Ministerul Muncii şi dacă solicită autorităţilor române competente (inspectoratele teritoriale de muncă) verificarea legalităţii operaţiunilor de intermediere a angajării în străinătate".
Totodată, MAE reaminteşte că a iniţiat recent, în colaborare cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, o campanie publică destinată avertizării cetăţenilor români, care doresc să muncească în străinătate, asupra pericolului exploatării prin muncă forţată.
"Proiectul îşi propune să vină în sprijinul persoanelor respective, prin prezentarea unor informaţii minime pe care acestea trebuie să le cunoască înainte de deplasarea într-o altă ţară, în scopul contractării unei activităţi lucrative. În numeroase situaţii, cetăţenii români acceptă promisiuni verbale sau condiţii defavorabile de muncă impuse de către angajatori, întrucât nu se informează în prealabil asupra dispoziţiilor legale aplicabile pe plan local şi nu conştientizează riscurile aferente", informează MAE.
CITEŞTE:
 Se întorc copiii emigranţilor: Din şcolile europene în cele botoşănene