Botoşăneni îmbolnăviţi cu boala Lyme de la căpuşe

 

Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, (DSP) susţin că nici mai mult nici mai puţin de 17 botoşăneni au fost depistaţi  de la începutul anului până în prezent cu boala Lyme, sau Borrelioză aşa cum mai este numită afecţiunea contactată în urma unei muşcături de căpuşă.
Asta deşi, cadrele medicale botoşănene au atenţionat populaţia cu privire la gravitatea  unei eventuale boli ce se poate produce în urma unei înţepături de căpuşă. Numai în luna iunie s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean peste 45 de persoane muşcate de aceste insecte parazite. „În momentul în care eşti muşcat de o căpuşă care poate să transmită această afecţiune trebuie instituite măsuri, de tratament, de îndepărtare a căpuşei şi tratament prin serviciul de boli infecţioase. În cadrul diagnosticului se fac titrările de anticorpi se face IGM-ul, pentru boală acută. Cei care au IGM pozitiv vor face tratament prin serviciul de boli infecţioase”, a declarat dr.Ecaterina Chihaia, epidemiolog şef la DSP Botoşani.
De asemenea, aceasta a mai precizat că este indicat ca persoanele muşcate de căpuşe să se prezinte de urgenţă la o unitate spitalicească şi că tratamentul se va face cu antibiotic în funcţie de decizia medicului infecţionist având în vedere vârsta, alergii eventuale la antibiotice, reacţii adverse depistate . Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli, reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.
CITEŞTE:
 Botoşăneni ajunşi la urgenţe cu căpuşe în corp