Botoșăneanul supranumit ”părintele manualelor de religie”, comemorat la un an de la trecerea în veșnicie

Doi frați, Constantin și Corneliu. Iubiți, apreciați, modele pentru mii de creștini. S-au stins la distanță de șase luni unul de altul. Mai întâi părintele Constantin, de la Dorohoi. Avea 52 de ani. L-a urmat fratele cel mare (58 de ani), de la Iași.  

 

Pe 18 aprilie se împlinește un an de la trecerea la cele veșnice a lui Corneliu Muha, cel care a tipărit și a promovat manualele de religie ortodoxă în învățământul românesc.

 

Sâmbătă, 16 aprilie 2022, în Sâmbăta lui Lazăr, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. La final, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru Corneliu Muha, cel care a fost directorul al Editurii „Sf. Mina”.

 

”Astăzi săvârșim Parastasul unui om drag, domnul Corneliu Muha, cel care a fost nu doar apropiat, ci și binefăcător al mănăstirii noastre (Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” n.r.), cel care a avut curajul, la puțin timp după revoluție, de a-și împlini misiunea pe care și-a înțeles-o, făcând Facultatea de Teologie spre a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu în școli, spre copii. A făcut-o nu cu gândul de a avea slujiri asemenea altora, ci cu gândul unei mărturisiri a credinței, și de aceea și Dumnezeu a binevoit în lucrarea sa și Editura „Sfântul Mina” a devenit o editură cunoscută în țară, o editură care a adus pentru profesorii de religie un mare ajutor, un mare folos”,

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul

 

 

Părintele manualelor școlare de religie

 

Directorul Corneliu Muha a absolvit Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași (Teologie Pastorală) în anul 1997 și a activat, în perioada 1997-2000 ca profesor de religie.

 

Din dorința de a da o formă palpabilă tuturor cunoștințelor, atitudinilor și valorilor consonante cu duhul Bisericii pe care le-a acumulat în timpul activității didactice, Corneliu Muha a înființat în anul 2000, la Iași, alături de soția sa, Editura „Sfântul Mina”. A fost un susținător al educației religioase, iar în cadrul editurii sale, de-a lungul vremii, au văzut lumina tiparului manuale de religie, auxiliare și planșe publicate și distribuite în școlile din întreaga țară. A coordonat atent activitatea acesteia, sprijinind astfel misiunea Bisericii prin activitatea editorială consistentă și prin promovarea unei educații religioase complete și de calitate pentru copii și tineri.

 

Corneliu Muha a trecut la cele veșnice în primăvara anului trecut, pe 18 aprilie 2021, și a fost înmormântat la cimitirul „Buna Vestire” din Iași.

 

În vârstă de 58 de ani, botoșăneanul născut pe 21 septembrie 1963 era fratele mai mare al preotului Constantin Muha, plecat de asemenea la cele veșnice, la doar 52 de ani (pe 15 octombrie 2020), în urma unor complicații survenite după infecția cu noul virus.

 

Citește povestea celor Doi frați teologi plecați la Domnul