Cezar s-a născut la Botoşani, într-o familie de matematicieni cunoscuţi cel puţin pe plan local.
Botoşăneanul Cezar Trişcă Vicol, unul dintre elevii români care au ajuns studenţi la Oxford, are un palmares de invidiat la olimpiadele şcolare şi este unul dintre cei mai talentaţi tineri matematicieni din ţară.
Tatăl său, Teodor Trişcă Vicol, predă matematica la un liceu de elită, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, o adevărată fabrică de olimpici. Mama lui, Daniela, este tot profesor de matematică, la o şcoală gimnazială de top din Botoşani. Părinţii spun că Cezar s-a născut cu această înclinaţie pentru ştiinţele exacte, scrie Adevărul.
„Eu zic că gena este esenţială pentru a face performanţă. Evident, calităţile native trebuie dublate de multă muncă“, spune Daniela Vicol Trişcă.
Modelul lui Cezar a fost mereu tatăl său. El a fost cel care l-a iniţiat în lumea matematicii. Totul a început din curiozitatea copilului care a vrut să vadă ce lucrează tatăl său. Apoi a urmat descoperirea magiei care guvernează lumea cifrelor.
La scurt timp după ce a descoperit matematica, mai ales împreună cu tatăl său, Cezar şi-a dat seama că este înnebunit după lucrul cu cifrele, cu raţionamentele şi deducţiile matematice.
„Deja era vorba de pasiune. Îmi plăcea ce simt când încep o problemă şi efectiv pierdeam noţiunea timpului încercând să-i găsesc soluţia. Mă acapara. Iar când găseam soluţia, era o satisfacţie greu de exprimat. Toate astea mă făceau să mă simt bine, nu am simţit niciodată presiune, dificultate sau ceva de genul acesta“, spune potrivit Adevărul Cezar.
Mama acestuia spune că şcoala şi performanţa a fost făcută fără presiuni şi cu o deosebită grijă pentru timpul liber.
„Totul a fost făcut fără încrâncenare. A avut libertatea să decidă. Am încercat, subtil, să-l facem să se dezvolte pe toate planurile“, spune Daniela Trişcă Vicol.
Cezar a avut şi libertatea de a alege ce va face mai departe. S-a gândit şi a ales Oxfordul.
„De un an mă tot gândesc la asta. Nu ştiam dacă să merg în ţară sau în afară. Îmi plăcea Marea Britanie, mă atrăgea ideea de a fi student la Oxford. A fost şi o provocare, să văd dacă pot intra la Oxford“, spune Cezar.
Iar acum, după ce a aflat mai multe, e aproape convins că poate studia doar în străinătate.
„Calitatea educaţiei este mult mai ridicată acolo. Universităţile de top din Anglia au o modalitate de învăţare diferită de cele din ţară. Au grijă de studenţi şi se asigură că-şi ating potenţialul, oferindu-le atenţia de care au nevoie. Seminariile sunt înlocuite de ore cu profesori numiţi tutori. Pur şi simplu, pare un sistem privat de meditaţii. Dimineaţa mergi la cursuri, iar după-masă, la fiecare doi studenţi există câte un tutore pentru fiecare materie“, explică Cezar Trişcă Vicol.
Pentru a ajunge la Oxford, botoşăneanul a trebuit să treacă de un interviu susţinut la finele anului trecut.
„A fost un interviu strict academic, doar probleme de informatică şi matematică. Am fost destul de degajat. Luau în calcul şi capacitatea de a putea argumenta, dar şi modul de a comunica“, spune botoşăneanul.
Rezultatele finale au fost afişate în luna ianuarie. Practic, Cezar este student la Oxford şi aşteaptă doar să dea Bacalaureatul în această vară. Încă nu ştie ce vrea să facă după terminarea studiilor. Ia în calcul şi revenirea în România, dar nu în mod obligatoriu, arată sursa citată.
„Mă voi duce unde am cele mai bune oferte pentru carieră şi unde mă pot dezvolta mai bine. Nu este exclusă întoarcerea în ţară“, spune tânărul olimpic.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: