Botoșăneancă la un pas de moarte în somn! A fost salvată de fiică

S-a întâmplat în această dimineață la Botoșani.

 

La un pas de moarte

 

O femeie de 86 de ani, din localitatea Stăuceni, a ajuns la spital după ce în camera unde locuia s-a produs un incendiu.

 

Alarma a fost dată de fiica bătrânei, care a venit să îi aducă mâncare. Când a intrat în cameră a observat că tavanul din lemn, acoperit cu unul fals din pvc, ardea mocnit, cu degajări de fum, iar bătrâna dormea. Ajutată de soț, aceasta și-a scos mama din casă, după care a sunat la 112 după ajutor.

 

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp posibil, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, precum și unul aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

 

Aceștia au constatat că ardea tavanul și exista pericolul de propagare a flăcărilor la bunurile din interiorul camerei.

Bătrâna, intoxicată cu fum, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate de echipajul SAJ.

 

Pompierii au stins incendiul și au înlăturat efectele.

 

Cel mai probabil, evenimentul a fost generat de un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

 

Pompierii reamintesc faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

 

Informare preventivă

 

  • Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).
  • Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
  • Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).
  • Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.
  • Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.