Botoșănean deshumat de procurori și criminaliști din Iași: Ar fi fost victima unor experimente ilegale

Un scandal în toată regula mocnește de ceva zile în județul Iași. Rolul principal ar fi jucat de un neurochirurg, din cadrul Spitalului de Neurochirurgie ”N. Oblu”, care a făcut o serie de teste pe pacienți fără acordul acestora. Ba, mai mult, se pare că și un bărbat din județul Botoșani ar fi decedat în urma urma experimentelor ilegale.

 

Teste fără acordul pacienților

Este vorba despre un bărbat de 59 de ani, din comuna Copălău, județul Botoșani,  care a fost exhumat astăzi de procurorii și criminaliștii de la Iași pentru a i se face necropsia la fața locului. Totul are legătură cu cazul medicului Ştefan Iencean, acuzat că ar fi făcut teste pe pacienți. Din câte se pare, una dintre cele patru victime ale medicului a fost și bărbatul din Copălău, care ulterior a decedat în luna iulie 2014.
Potrivit Ziarului de Iași, conf. dr. Ştefan Iencean este acuzat că fără a avea consimţământul informat al mai multor pacienţi, le-a făcut acestora puncţii lombare şi a utilizat eprubetele cu lichidul prelevat de la bolnavi, din partea inferioară a coloanei vertebrale, pentru o cercetare ştiinţifică. Nu se ştie exact de la câţi bolnavi au fost prelevate probe, însă într-un salon al spitalului, în frigiderul în care îşi ţineau bolnavii mâncarea, au fost descoperite zeci de eprubete etichetate cu numele pacienţilor.
În unele cazuri, pacienţilor li s-au făcut puncţii repetate, iar unuia dintre aceştia i s-au făcut nu mai puţin de 30 de astfel de manevre.

Unii pacienți au decedat din cauza puncțiilor

Nu e clar dacă era absolut necesară efectuarea puncţiei lombare pentru diagnostic ori tratament, sau dacă s-a practicat această manevră medicală doar pentru a preleva probele necesare respectivei cercetări. Acuzaţiile pot deveni însă foarte grave, ţinând cont de faptul că unii dintre pacienţii la care s-au efectuat aceste puncţii au decedat. Dacă efectuarea puncţiilor a dus la complicaţii ce au cauzat decesul pacienţilor, dacă era necesară efectuarea lor, şi în ce scop au fost păstrate eprubetele cu lichid cefalorahidian, toate acestea le va stabili doar ancheta procurorilor, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi existând o plângere referitoare la cele întâmplate la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.
(Ș.V)
[[galerie-foto]]
CITEȘTE:
 Medicii se spală pe mâini în cazul femeii cu copilul mort la Maternitate: Protocoalele au fost respectate