În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie.
La data de 5 septembrie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 67 de ani, din comuna Ungureni, pentru faptul că a avut un comportament agresiv la adresa soției sale, provocându-i leziuni fizice.
Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de cinci zile, iar bărbatul a fost evacuat din domiciliu având mai multe obligații, printre care și aceea de a nu se apropia de locuință.
În situația în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție, iar față de aceștia poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.
Măsurile de siguranță au ca scop eliminarea stării de pericol public și prevenirea infracționalității în general.
Astfel, Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:
Victima violenței în familie se poate adresa: