Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO

Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.

 

Botoșăneni cu care ne mândrim!

 

Ciprian Ioan Gălușcă este un tânăr în vârstă de 23 de ani care se trage din nordul județului, din Darabani. Anul acesta a absolvit Academia Forțelor Navale, fiind șeful promoției 2017 – 2021 cu o medie totală de 9,25. Este licențiat cu media 9,85 în specializarea electromecanică navală.

 

Tânărul botoșănean este unul dintre cei mai tineri ofițeri în Marina Militară din cadrul Forțelor Navale, și este abia la început de carieră. Visurile sale încă de copil erau îndreptate către viața militară și mare. Și continuă cu țeluri înalte, pentru că, în final, Ciprian vrea să ajungă cel mai bun ofițer din Forțele Navale Române și să lucreze pe Fregata ”Regele Ferdinand”, cea mai performantă navă din România.

 

A învățat singur două limbi străine

 

Este ambițios și mereu într-o continuă luptă pentru a se autodepăși. Este autodidact și stăpânește excelent limba engleză, la testul STANAG fiind notat cu punctaj maxim.

*STANAG este un standard european NATO, pentru aptitudini în limba engleză, dedicat militarilor, în eventualitatea participării la misiuni internaționale

 

În prezent învață singur limba rusă, știe deja să scrie și să citească.

 

Începutul...

 

Botoșaniul nu are o tradiție maritimă, ne situăm în partea nordică, litoralul este în sud. Cum ai ajuns să te formezi în Academia Forțelor Navale?

 

  • A fost un vis de mic, a fost o conjunctură că, începând din clasa a II-a până la finalul clasei a VII-a, am învățat în Constanța. Iar coroborând dorința mea de când eram mic de a deveni ofițer în Armata Română, m-am dus pe această armă.

 

Și liceul?

 

  • Am dat la Liceul Militar din Câmpulung, însă am avut un impas și am fost al treilea sub medie. Și am urmat Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Darabani, însă visul a rămas tot ca, la final, să urmez o carieră miliară.

 

Acolo, la Darabani, ai avut pe cineva care să-ți susțină acest vis de a deveni militar?

 

 

  • Visul a rămas închis acolo, a ars mocnit în sufletul meu. Însă am primit o gură proaspătă de oxigen când au venit cei de la Centrul de Informare – Recrutare din Botoșani. Și ne-au prezentat oferta educațională a MApN-ului pentru instituțiile postliceale sau universitare.

 

„Iubesc marea, iubesc uniforma de marinar”

 

Și de ce a fost Academia Forțelor Navale și nu, de exemplu, o carieră în ISU sau în Poliție sau în Jandarmerie?

 

  • În cazul în care nu aș fi intrat la Academia Forțelor Navale sau oricare altă academie, aș fi urmat cursurile ISU, pentru că chiar îmi doresc să ajut oamenii în diverse forme. După ce am terminat Academia Forțelor Navale m-am înscris ca voluntar la SMURD, acum voi aștepta un răspuns. Dar, ca să răspund la întrebare, iubesc marea, iubesc uniforma de marinar și tradiția. Academia Forțelor Navale este una dintre instituțiile cu cea mai veche tradiție în studiul marinăresc. Este o școală foarte veche, are 185 de ani.

 

Dar cum sunt acești patru ani în care te-ai format în Academie, ce ai învățat acolo și, în plus, e foarte grea școlarizarea acolo, adică pentru niște părinți din Botoșani este greu să-și susțină copilul plecat la Academie în sud-estul țării?

 

  • La fel ca la liceele militare, la Academie avem toate facilitățile oferite de către instituție: cazare, mâncare, echipament, inclusiv o soldă minimă pe lună. După, urmează și partea de armată efectiv, deoarece este o academie militară. La început sunt două săptămâni de pregătire militară intensă în care deșteptarea este la 5:30, stingerea este undeva pe la 23:00 și de dimineață până seara, programul este absolut încărcat cu instrucție, pregătire militară, regulamente militare, iar această perioadă de două săptămâni ne pregătește pentru depunerea jurământului militar. Instrucție cu armamentul, instrucție de front, avem și trageri cu armamentul.

 

Dar un inginer trebuie să cunoască toate lucrurile astea?

 

 

  • În primul rând suntem militari, apoi suntem ingineri. Dar, da, suntem ofițeri.

 

Revenind la partea financiară, există taxe de școlarizare?

 

  • Doar pentru secția civilă a Academiei Forțelor Navale ”Mircea cel Bătrân”, secția militară este subvenționată de Ministerul Apărării Naționale.

 

Ce face un aspirant inginer?

 

 

  • Un aspirant inginer depinde pe ce specializare este. Eu am terminat șef de promoție pe specializarea electromecanică navală, iar cealaltă specializare este navigație și echipamente navale. Iar de curând s-a introdus la Galați – proiectanți navali și în același timp, vor fi și ingineri pe partea de electricitate. Dar numărul este mai mic. Un ofițer la bordul navei, sunt cei care conduc și coordonează maiștrii militari, echivalentul subofițerilor care la rândul lor comandă soldații gradați profesioniști. Deci, noi suntem cei responsabili cu organizarea și conducerea navei.

 

Își amintește cu drag un moment din cei patru ani petrecuți în academie: „Am avut norocul să particip la Marșul Istoric de 80 de ani cu Bricul Mircea, 80 de ani de când a intrat nava-școală în Forțele Navale Române. Și am executat marșul pe care l-a făcut Bricul Mircea din Hambourg până în țară. Am vizitat foarte multe porturi internaționale, orașe și a fost o experiență de neuitat pentru că ne-a format ca viitori ofițeri și viitori marinari”

 

Mai are România infrastructură navală?

Ce planuri de viitor are tânărul botoșănean și ce legătură au cu Fregata ”Regele Ferdinand”?

Care este cea mai frumoasă amintire de pe mare?

Pe partea financiară, profesia aleasă este una bine remunerată?

 

Ce a răspuns tânărul ofițer în interviul realizat de Botoșăneanul puteți vedea în materialul video de mai jos:

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store