Bogdan Cărăușu: După 30 de ani irosiți de toate partidele aflate la conducerea Botoșaniului, PSD-ul scoate ca din joben soluția înființării unor facultăți în urbea noastră

Citim în presa locală un comunicat al PSD din care aflăm că „Doina Federovici și Cosmin Andrei au început acțiunile de înființare la Botoșani a șapte specializări de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”.

 

 Astfel, în comunicatul transmis de reprezentanții PSD Botoșani, doamna Federovici ne anunță că „... Am avut discuții aplicate cu domnul rector Tudorel Toader și cu trei din cei cinci prorectori, domnul Corneliu Iațu și cu doamnele Lucia Cifor și Mihaela Onofrei. Toți sunt determinați să ne sprijine și să facă toate formalitățile necesare pentru a da drumul cât mai repede în primă fază la organizarea studiilor de licență la Botoșani...”

 

Toate bune și frumoase, doar că, așa ca mai toate promisiunile populiste lansate fără acoperire în perioada campaniei, și acest anunț menit să atragă voturi are numeroase hibe.

 

Prima întrebare care trebuie adresată, întrebare retorică, bineînțeles, este: de ce acum? Dacă preocuparea candidaților PSD pentru educația tinerilor botoșăneni ar fi fost reală, aceștia ar fi luat măsuri ca Botoșaniul să iasă din zona cu cea mai ridicată rată de abandon școlar din toată România. Ar fi adoptat un set de măsuri concrete care să vizeze rezolvarea problemelor reale, sistemice, ale educației. Dar, după cum se poate lesne observa din statistici, nu este cazul în ce privește clasa politică românească. Dacă v-ar fi interesat cu adevărat educația tinerilor români, nu ați fi alocat bugete derizorii ministerului de resort și nu ați fi indus haosul pe care l-ați indus prin zeci și zeci de reforme lipsite de fond, dar împopoțonate cu tot felul de forme sclipitoare.

 

Dumneavoastră și colegii dumneavoastră sunteți vinovați de distrugerea învățămîntului românesc, de decimarea corpului profesoral și de proasta educație – sau de lipsa totală a acesteia – în cazul a generații întregi de tineri români.

 

Vă recomand o analiză lucidă, completă și dureros de realistă a situației educației românești: „Deșcolarizarea României”, autor Mircea Platon. Știu, poate fi o lectură greoaie și aproape imposibil de dus la capăt, având în vedere faptul că pentru unii dintre dumneavoastră, lupta cu cratima și poziționarea ei este încă una cruntă și cu rezultat indecis. Cu ce obraz veniți acum să ne spuneți că ați început „...acțiunile de înființare la Botoșani a șapte specializări de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”?

 

Prezentați botoșănenilor două hârtii din partea Universității, hârtii semnate doar de către domnul Rector Tudorel Toader, ca pe o acțiune de înființare de facultăți la Botoșani?

Eu știu că botoșănenii, ca mai toți românii, de altfel, sunt sătui de promisiuni și de proiecte așternute doar pe hârtie, astfel că nu mai au răbdarea să verifice toate informațiile pe care un partid sau altul le lansează ca pe niște momeli electorale. Dar iată că se întâmplă ca unii dintre noi să analizăm și să cercetăm, pentru că așa este creștinește, ceea ce dumneavoastră ne transmiteți. Revenind, așadar, la hârtiile pe care le-ați prezentat botoșănenilor ca pe o mare realizare, vă întreb dacă ați citit articolul 132, alineatul 2, din Legea Educației Naționale 1/2011? Fiindcă și această întrebare este retorică, vă citez din legea mai sus menționată:

 

„Orice facultate se înființează, se organizează sau se desființează la propunerea și cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituțiilor de învățământ superior, inițiată anual de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.”

 

În care fază a procesului juridic se află procesul înființării celor șapte specializări la Botoșani?

 

O adresă a Universității, semnată doar de către Rector, fără consultarea senatului și trimisă doar către viceprimar (?) nu reprezintă în nici un caz demararea procesului de înființare a unor facultăți. Ce instituție trimite o adresă către un subaltern al conducerii unei altei instituții? Ca să înțelegeți absurdul situației, ar fica și cum Primăria Municipiului Botoșani ar trimite o adresă către unul dintreprorectorii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Pentru demararea unui astfel de proces complex, este nevoie de o strînsă colaborare între conducerile tuturor instituțiilor implicate, nu de o simplă adresă trimisă unui viceprimar.

 

Mai mult, propunerea Rectorului trebuie să fie adusă la cunoștință Senatului Universității, care poate să o aprobe sau nu, conform Cartei Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. Așadar, dacă tot vorbim de negocieri, îmi pare că sîntem în faza în care cele două părți abia s-au salutat formal. Dar să nu considerați aceste observații pe care vi le adresez ca pe niște simple șicane. Nu, domnilor, nu caut nod în papură, chiar dacă pare că trăim în țara acelui vodă eponim, ci îmi doresc să nu mai fim mințiți cu nonșalanță.

 

Apropiații mei știu că înființarea unei universități la Botoșani reprezintă unul din proiectele pe care îmi doresc din tot sufletul să-l văd realizat. Mai ales dacă ținem cont de faptul că, din funcția de președinte al unei organizații neguvernamentale, am desfășurat de-a lungul timpului zeci de activități educative  pentru tinerii botoșăneni. În acest sens, educația tinerilor din Botoșani reprezintă preocuparea de căpătîi a asociației pe care o conduc. Însă, faptul că un astfel de anunț este făcut în precampanie și denotă un amatorism evident îi conferă comunicatului PSD un puternic iz electoral și preapuțină consistență academică veritabilă. Culmea, după 30 de ani irosiți de toate partidele aflate la conducerea Botoșaniului, PSD-ul scoate ca din joben soluția înființării unor facultăți în urbea noastră, coincidență totală, tocmai în precampanie.

 

Dar, dacă ați considerat că toți botoșănenii au memoria mai slabă ca saltelele, vă înșelați: încă ne amintim că și în anii trecuți a fost lansată afirmația privind înființarea de facultăți la Botoșani, cu scop electoral, bineînțeles. Rezultatele vorbesc de la sine. Domnii de la PSD ne cer să ne bucurăm de nașterea copilului, în vreme ce viitorii miri nici măcar nu s-au întîlnit.

 

Dacă tot v-ați decis să ne serviți gogoși electorale, ar fi fost bine ca sfătuitorii dumneavoastră să vă spună să ni le serviți măcar calde, nu rîncede și vechi. Mai mult decît promisiuni deșarte, astfel de comunicate – însoțite de hîrti fără vreo valoare juridică – au menirea de a insulta inteligența și spiritul critic ale celor care încă mai posedă astfel de calități.

 

Întru sincera dorință de a comunica botoșănenilor adevărul,

Ionuț-Bogdan Cărăușu – candidat independent la Consiliul Local

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store