Boala care îţi ia 10 ani din viaţă – depistare şi prevenire gratuită la un laborator

Diabetul este o tulburare a metabolismului, adică a proceselor prin care organismul nostru utilizează mâncarea digerată pentru creștere și pentru obținerea energiei. Majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt descompuse până la glucoză, care este forma sub care există zahărul în sânge, glucoza fiind principala sursă de combustibil pentru organism.

 

Cum rămâne organismul fără principala sursă de energie

După digestie, glucoza trece în fluxul sangvin, iar pentru a putea pătrunde în interiorul celulelor, este nevoie de prezența insulinei, care este un hormon produs de pancreas. Atunci când mancăm, pancreasul produce în mod automat cantitatea adecvată de insulină pentru a transfera glucoza aflată în sânge, în interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, pancreasul fie produce prea puțină insulină sau chiar deloc, fie celulele nu răspund în mod adecvat la insulina care este secretată. Astfel, organismul pierde principala sa sursă de energie, chiar dacă sângele conține cantități mari de zahăr.

Mai tot organismul este afectat de diabet

Diabetul este o boală insidioasă, gravă, care produce complicații pe termen lung ce afectează aproape orice parte din organism. Boala diabetică duce adeseori la orbire, afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge, accidente vasculare cerebrale, insuficiență renală, amputații si afectări ale nervilor. Diabetul nu este contagios, oamenii nu o pot contacta unul de la celălalt,dar urmașii bolnavilor de diabet, se nasc cu predispoziția de a face această boală. Ea se manifestă prin creșterea senzației de sete și a mictiunilor, senzație de foame permanentă, pierdere în greutate, tulburarea vederii și oboseală extremă.

Botoșani, peste media pe țară la diabetici

Datele statistice privind incidenţa diabetului în România situează ţara noastră pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri, iar Botoșaniul, peste media pe țară, raportat la numărul de locuitori. În cazul în care boala nu este tratată, o persoană diagnosticată cu diabet trăieşte cu 10 ani mai puţin decât una sănătoasă. Creşterea numărului de bolnavi se produce din cauza îmbătrânirii populaţiei, dietelor vicioase, a obezităţii, a sedentarismului. Incidenţa diabetului zaharat de tip 2, care reprezintă aproximativ 95% din cazuri, este în continuă creştere, la vârste din ce în ce mai mici. Dacă în trecut diabetul de tip 2 era văzut ca o afecţiune caracteristică adulţilor şi bunicilor, specialiştii avertizează că, în ultima perioadă, aceasta apare tot mai des în rândul copiilor şi adolescenţilor, principalul factor de risc fiind obezitatea, a cărei prevalenţă, la această categorie de vârstă, este din ce în ce mai mare. Depistarea la timp si respectarea indicațiilor specialiștilor in diabet și boli de nutriție sunt esențiale pentru ținerea sub control a diabetului, imbunătățirea stării de sănătate a bolnavului de diabet, precum și a reducerii factorilor de risc în această afecțiune. Din păcate sumele alocate de Ministerul Sănătății programelor de prevenție sunt foarte mici, iar cele destinate  prevenirii diabetului, inexistente.

„Vom fi la dispoziția pacienților cu investigațiile necesare depistării diabetului și pre-diabetului”

Consecvenți dorinței declarate încă de la inființarea în 2004 a Laboratorului de Analize Medicale Misano, de a veni în ajutorul pacienților, directorul Mariana-Mirela Saucă informează pe cei interesați că în perioada 18-27 februarie 2015, derulează o campanie gratuită în scopul depistării și prevenirii îmbolnăvirii de diabet.
„Demersul nostru se adresează în primul rând săvinenilor, dar și locuitorilor satelor și comunelor învecinate. Dorim, de asemenea să venim în sprijinul persoanelor laboratorul misano neasigurate, care din cauza lipsurilor financiare nu solicită servicii medicale, dar și asiguraților care nu au mai trecut de mult pragul unui laborator medical. Vom fi la dispoziția pacienților cu investigațiile necesare depistării diabetului și pre-diabetului, cu testele suplimentare obligatorii pentru prezentarea la medicul specialist, dacă este cazul, precum și cu toate informațiile ce ne vor fi solicitate.Testul standard pentru diagnosticarea diabetului este cel de determinare a glucozei din sânge, realizat dimineața, pe nemâncate. Vă invităm să dați curs inițiativei noastre, cu încredere și cu convingerea că aceasta vine în ajutorul dumneavoastră”, afirmă Mirela Saucă.
Doritorii sunt aşteptaţi la sediul Laboratorului Misano din Săveni, str.Dr.Ciucă nr 22 bl.26,(in vecinătatea spitalului) dimineața  între orele 8.00-10.00, unde li se vor recolta probe biologice și li se vor măsura tensiunea arterială. Campania va continua în ultima săptămână a fiecărei luni și, în funcție de posibilități, se va lua în calcul extinderea acesteia și pentru alte afecțiuni.
- P -
CITEŞTE ŞI:
 Tot mai bolnavi : Ploaie de accidente vasculare la spital, ajung și tineri de 19 ani