Blog
Pentru cei vii, în numele morților

În calitate de jurnalist, am ajuns la (prea) multe accidente rutiere petrecute pe șoselele care străbat județul Botoșani. Primele m-au marcat și, chiar cu aparatul în mână, nu mi-am putut opri lacrimile. Deși jurnaliștii, în general, trebuie să se detașeze emoțional și să își educe creierul să gândească obiectiv. Nu trebuia să uit niciodată care este rolul meu acolo și anume acela de om de presă care relatează un eveniment tragic, nu unul de bocitoare. Cu timpul, am reușit să mă detașez oarecum.

Când am citit pentru prima oară despre accidentul rutier de la Huțani, soldat cu numeroși morți, mi-a fost greu să vizualizez tragismul de acolo la adevărata-i dimensiune. Mulți ani, vară de vară, cel mai grav eveniment rutier, care se află în continuare pe primul loc în România, era amintit cu un articol în care erau redate, în mare, aceleași informații.

 

Contradictorii, pentru că, dacă insistai pe căutările generate virtual, de la o publicație la alta, existau anumite diferențe, de la numărul morților la alte detalii. Mereu m-au frământat aceste contradicții, însă în rutina zilnică, în care mereu se petrecea tot altceva, mergeam mai departe în căutarea altor adevăruri.


Până într-una din zile când, în fața Primăriei Botoșani din Piața Revoluției, un coleg de breaslă mi-a făcut cunoștință cu un supraviețuitor din accidentul de la Huțani. Iată-l acolo, omul care ar fi putut să mă lămurească cu privire la neconcordanțele care existau. Și să mă ducă în urmă cu 40 de ani pe imașul de la Huțani. Am schimbat numere de telefon cu promisiunea unui interviu ulterior. După câteva zile, omul care a supraviețuit celui mai groaznic accident rutier din România mi-a transmis că este dispus „să-și vândă” povestea. A gândit probabil că de prea multe ori și-a spus durerea gratuit și, în zilele noastre, fiecare om care are o poveste, invariabil se gândește la cât valorează ea.


Frustrată, am povestit în redacție. Și de aici, îndrumată de Sergiu Bălășcău, am pornit pe alt fir, ajungând la Mihai Baltă, cel care în 1980 era inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Protecția Muncii (ITSPM). Această instituție, devenită între timp Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), s-a dovedit a fi singura dintre toate care mai deținea un dosar cu documente din ziua de 29 iunie 1980. Fostul ITSPM a cercetat evenimentul ca accident de muncă, prin prisma șoferului.


Și aici am avut parte de o nouă doză de frustrare. Inspectorul-șef al acestei instituții mi-a refuzat categoric accesul la singurul dosar rămas nedistrus care mai conținea urme din adevărul accidentului de la Huțani. Iar motivul este cât se poate de pueril și egoist. Leo Kohut se temea de faptul că și-ar pierde funcția, deși i-am explicat faptul că între timp au trecut patru decenii și o eventuală tragere la răspundere a celor vinovați este mai mult decât tardivă. Șeful ITM a mers în audiență inclusiv la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, pentru a se interesa dacă poate face public un dosar cu o faptă petrecută în urmă cu 41 de ani. În ciuda asigurărilor primite, din nou a triumfat frica de a nu-și pierde funcția. A fost oricum schimbat câteva luni mai târziu, din alte motive.


Pe de altă parte, am rămas impresionată de alți șefi de instituții care s-au arătat deschiși demersului inițiat de publicația Botoșăneanul: Valeriu Chihaia, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, care nu a putut să-mi ofere acces la dosar, acesta fiind deja topit, conform legilor în vigoare. S-a străduit, în schimb, să caute urmele dosarului, înscrise din registrele anuale.

 

 

 

 

 

gabriela erdic carte

 

 


Îi mulțumesc și Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a îmbrățișat ideea ridicării unui monument în zona podului de la Huțani, prin care să fie cinstită memoria celor decedați acolo pe 29 iunie 1980.


Nu l-aș putea uita pe comisarul șef în rezervă Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere, care ne-a sprijinit în identificarea unor persoane care au fost implicate în acel accident rutier și care, la rându-i, s-a regăsit printre cei care și-au spus povestea.


Sergiu Bălășcău m-a călăuzit și susținut de-a lungul celor aproximativ opt luni, cât a durat documentarea și publicarea seriei de articole privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României. Buna mea colegă, Florentina Toniță, a fost și ea acolo pentru a-mi sugera noi moduri de a aborda seria de articole, și pentru asta îi mulțumesc.


Iar Raluca Rogojină, producător în cadrul Televiziunii Române a emisiunii „Adevăruri despre trecut”, a parcurs 450 de kilometri într-un demers jurnalistic comun, în care să aflăm adevărul din ziua de 29 iunie 1980.


Dacă am reușit, probabil că nu vom ști niciodată. Multe lucruri au rămas nespuse odată cu îngroparea celor 48, 50 (sau câți or fi fost!) de morți. Ori odată cu distrugerea dosarului care cântărea în jur de 5 kilograme. Durerea s-a domolit de-a lungul celor 42 de ani, de acum, însă am vrut să ne asigurăm, pe lângă încercarea aflării adevărului, că morții de atunci nu vor fi trecuți în uitare.

 

Pentru ei am scris alături de Sergiu Bălășcău ”Tragedia de la Huțani - Cel mai mare accident din istoria României”. O puteți cumpăra de la Librăria Luceafărul și în curând și prin comenzi online.

 

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Recunosc, sunt o campioană a cumpărăturilor online și am depășit de mult bariera neîncrederii în produsele care arată extraordinar în magazinul virtual și dezamăgitor în pachetul livrat la ușă de curier. Bine, am avut și experiențe nefericite pe care mi le-am asumat, după care mi-am promis continuu că voi înceta să comand online, fără a mă ține de cuvânt de fapt. Însă au fost și comenzi mulțumitoare, în număr mai mare decât cele negative.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
”Pentru cei vii, în numele morților” Acesta ar trebui să fie titlul viitoarei ediții completată și adăugită.
29 iunie 2022, 22:26
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
13.3 o C
Bucecea
12.5 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
14.3 o C
Ştefăneşti
12.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.