Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO

Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.

 

Veneția ”made in Botoșani”


În unele scări din fosta ”Aleea Teilor”, în spatele turnurilor de pe amintita arteră mai exact, apa a cucerit subsolurile.


Locatarii povestesc că s-a blocat canalizarea de pe stradela paralelă cu Primăverii și că de atunci una după alta scările s-au umplut de apă la demisol.


Plină cu excremente și tot felul de resturi, apa care în unele cazuri a ajuns la zeci de centimetri reprezintă un real pericol de infecție, mai ales că temperaturile nu sunt tocmai proprii mijlocului iernii.


Unii botoșăneni care locuiesc în zonă susțin că subsolurile tocmai au fost curățate anul trecut, unele blocuri fiind de altfel marcate din nou de autorități drept adăposturi antiaeriene. Care acum însă adăpostesc doar apa.

 

Venit, văzut, nerezolvat, plecat


Luni, în jurul orei 11:00, la câteva minute după ce reporterul Botoșăneanul s-a deplasat în zonă, a ajuns și o echipă de la SC Nova Apaserv SA.


Doi muncitori, unul cu o pereche de cizme de cauciuc în mâini, au intrat într-un bloc din Elie Radu 14, din vecinătatea Direcției Silvice, acolo unde inundația s-a produs mai aproape în timp, pe 13 ianuarie spun oamenii.


Înainte de a intra în subsol au aprins o lanternă și când au văzut câtă apă este au făcut cale întoarsă, susținând că nu este treaba lor, fiindcă au crezut că doar s-a spart o țeavă, așa că trebuie să vină ”băieții de la canalizare”.


”Alooo! Șefu', de unde curge apa asta?” a insistat Gheorghe Sava, un pensionar care locuiește la parterul amintitei scări.


”De la încălzire, este o țeavă de la încălzire”, a venit răspunsul.


După care au plecat, spunându-le în viteză locatarilor ieșiți afară că s-ar fi spart o țeavă de la încălzire. Oamenii le-au strigat că nu mai au țevi de încălzire în bloc deoarece toate apartamentele s-au debranșat de la SC Modern Calor SA, însă nu i-au mai întors din drum pe instalatori.


Totodată, oamenii arătau că au reclamat în mai multe rânduri problema la asociațiile de proprietari 15 – 22, de unde li s-a răspuns că s-a sunat la SC Nova Apaserv SA, dar degeaba.

 

O locatară relata că partenerul său de viață a încercat să coboare la subsol, însă nivelul apei este mai ridicat decât cizmele pe care le are:


”Soțul s-a dus, că are lumină trasă, s-a dus să vadă despre ce este vorba. Eu pot să vă bag lumină, să vedeți, dar e nenorocire, dacă nu aveți echipament, nu aveți cum intra. Soțul voia să intre, să oprească apa aici”.

 

”Nova” ar fi aflat abia pe 16 ianuarie  


I-am contactat și noi pe reprezentanții SC Nova Apaserv SA, care ne-au răspuns însă că nu li s-a adus la cunoștință problema din ”Elie Radu”.


”Eu știu că au fost niște probleme pe Primăverii 15 și imediat am trimis echipă acolo. Îmi trebuie o adresă exactă ca să confrunt cu cele pentru care am fost apelat eu și am trimis echipă. Dacă nu, trebuie să văd în dispecerat. De asta nu am știut, o să trimit”


Radu Fegher, inginer șef adjunct SC Nova Apaserv SA.


Ulterior, am fost sunați de două ori de la SC Nova Apaserv SA, ni s-a cerut adresa exactă și ni s-a comunicat că ”mâine la prima oră”, adică astăzi, o echipă va fi prezentă la fața locului pentru rezolvarea problemei.

 

Inundație și la turnuri


Apa a început însă să inunde și blocurile turn, subsolul scării cu agenție loto la parter fiind o combinație de apă, nămol și gunoi menajer, de la pachete de țigări la doze de bere.


Vasile Abouriței, șeful de scară, povestea că a făcut demersurile necesare pentru rezolvarea problemei, însă ne este mai greu să credem că a sunat chiar unde trebuie atât timp cât i-am spus de vreo trei ori că suntem de la ziar și el credea în continuare că noi suntem de la SC Nova Apaserv SA: ”Ați văzut ce este acolo?! Rezolvați-o!”


Cam asta s-a întâmplat ieri. Ce poate fi mai greu de redat în cuvinte este mirosul pestilențial de la parterul unor blocuri, asta în condițiile în care unele subsoluri dispun de guri generoase de aerisire.