Blocul cu explozia păzit de Poliție și jandarmi la noapte – NU SE ȘTIE cine plăteşte reparațiile – VIDEO

Prefectul Dan Șlincu a convocat la ora 16:00 o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) la care au participat și cei doi viceprimari ai municipiului Botoșani.

 

Reprezentanți ai mai multor instituții de la Botoșani s-au adunat pentru a analiza consecințele evenimentului produs pe strada Primăverii și a stabili  măsurile de protecție a  populatiei afectate și de pază a bunurilor din blocul unde a avut loc evenimentul.

 

”În scara respectivă de bloc locuiesc 25 de persoane din care patru au fost victime ale exploziei, iar 21 au fost evacuate. Altă victimă locuiește la o scară vecină. Sunt două apartamente care am înțeles că nu sunt locuite și care sunt pe tronsonul mai puțin afectat. Am stat de vorbă cu fiecare persoană în parte, nimeni nu solicită cazare, toți se vor caza la rude”,

Col. Cristian Amarandei, șeful ISU Botoșani

 

Prefectul a cerut ca această scară de bloc să fie păzită noaptea care vine și pe perioada rămasă până când pericolul va fi înlăturat.

 

”În acest condiții va trebui să asigurăm paza acestor imobile, lucru ce va fi făcut de jandarmi și cei de la Poliția Locală, în echipaje mixte. Dle colonel, vă rog să asigurați paza la acel imobil, dacă mai rămân persoane în scara respectivă, ar trebui să asigurați paza și pe fiecare palier în parte”,

Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani

 

Toate apartamentele au fost eliberate iar ușile vor fi sigilate de către membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Botoșani.

 

La acest moment, o cauză posibilă a producerii deflagrației ar fi acumularea de gaze în apartamentul de la etajul 2.

 

”Avem echipe de criminaliști la fața locului, am solicitat celor de la E.ON să ne sprijine echipa pentru a ridica de la fața locului eventuale probe și urmează să stabilim. Cât mai urgent o să avem o concluzie”,

Viorel Șerbănoiu, inspectorul șef al IPJ Botoșani

 

Prezent în sală a fost și șeful Inspectoratului de Stat în Construcții care a dat o serie de vești sumbre privitoare la eventuale lucrări de consolidare ce ar urma să fie efectuate având în vedere că blocul prezintă fisuri importante.

 

”Evident că, concluzia noastră este aceeași, scara nu mai poate fi locuită, din cauza faptului că nici utilitățile nu sunt disponibile, e clar că nu se poate locui acolo. Urmează ca noi să întocmim un raport de eveniment și să solicităm o expertiză care va fi efectuată de un expert tehnic din baza de date a ISU. În primă fază va fi o expertiză sumară, după care cel mai probabil va fi nevoie de una detaliată în vederea consolidării scării de bloc, după cum arată”,

Dan Platon, inspector șef ISC

 

Reprezentanții furnizorului de gaze și electricitate au arătat că ambele servicii sunt indisponibile la acest moment, măsură aplicată doar la scara respectivă nu și la cele din jur.

 

De asemenea s-a oprit și furnizarea apei potabile din cauza fisurilor care au apărut la instalații.

 

La acest moment, având în vedere faptul că toate apartamentele au fost distruse mai mult sau mai puțin, nu se știe exact cine va suporta costurile pentru reparații.

 

Mai ales pentru lucrările de consolidare care presupune o alocare financiară ridicată.