Blat ordinar pentru conducerea orașului: Prietena șefei de la PNL susținută de PSD pentru funcția de viceprimar

Anunțul făcut marți în exclusivitate de Botoșăneanul privind susținerea Danei Bețenchi (ex-Lăzăruc) pentru a doua funcție de viceprimar a produs o undă de șoc atât în PSD, cât și în Primăria Botoșani.

 

Preferata PSD-iștilor, prietenă de familie cu lidera municipală a PNL

 


În campania electorală numele acesteia nu a fost vreodată pronunțat ca posibilă variantă pentru ocuparea acestui post. 


Mai ales că a ocupat abia locul 8 pe lista PSD pentru Consiliul Local, unde a intrat la stăruința Doinei Federovici, șefa organizației județene social-democrate. 


În legislatura 2020 – 2024 nu a fost nici pe departe unul dintre consilierii locali vocali ai PSD, lăsând pe seama colegilor apărarea primarului Cosmin Andrei la atacurile violente ale lui Eugen Țurcanu și Cătălin Flutur.


Ba mai mult, Dana Bețenchi este bună prietenă cu Sânziana Secrieru, nimeni alta decât președintele organizației municipale a PNL, cea care alături de soțul său, Gelu Graur, în campania electorală pentru alegerile locale a realizat mai multe scheciuri defăimătoare la adresa primarului Cosmin Andrei. 


Bineînțeles că nu a existat vreo reacție publică a PSD-istei Danei Bețenchi prin care să dezavueze ”actele artistice” ale prietenilor de la PNL.


”Reacția” a venit în ziua alegerilor. Pe 9 iunie, când Cătălin Flutur, a venit cu familia și tot alaiul liberal să voteze, chiar în fața Liceului de Artă ”Ștefan Luchian”, Dana Bețenchi și Sânziana Secrieru se îmbrățișau pline de zâmbet în fața unității de învățământ, ca două adversare ce erau.

 

 

Mama ”viceprimăriței” PSD, director la stat pe o poziție din ograda PNL

 


De altfel, liberalii nu par tocmai străini de nominalizarea social-democraților, care pare făcută pe modelul de la Consiliul Județean, unde relația de prietenie dintre prezumtivii vicepreședinți Constantin Bursuc PNL și Dorin Birta PSD a contat serios în sprijinirea ambilor pentru accederea în cele două funcții de vicepreședinte, cu toate că și un partid și celălalt ar putea să se coalizeze cu AUR pentru majoritate. 


Tot liberalii sunt cei care o țin în funcția de director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pe Elena Lăzăruc, nimeni alta decât mama Danei Bețenchi și sora lui Constantin Conțac, fost președinte al CJ și PSD Botoșani. 

 

Instituția este repartizată PNL-ului prin negocierile de împărțire a funcțiilor la unitățile de stat și din martie 2024 mama social-democratei ocupă acest post cu titlu de interimar, chiar dacă liberalii au membri de partid chiar în conducerea instituției, pe care i-ar fi putut numi în cel mai înalt post.

 

 

Un PSD-ist de la Bruxelles, care n-a ajutat vreodată Botoșaniul, ajunge să impună un viceprimar la municipiu 

 


În tot acest aranjament politic pentru nominalizarea celui de-al doilea viceprimar, un rol important l-a avut un europarlamentar care nu este botoșănean, nu a făcut vreun lucru măreț pentru acest oraș, dar care și-a exercitat influența în stabilirea candidaților la Parlament și a posibililor viceprimari. 


Este vorba de Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, ajuns la Botoșani în urmă cu un deceniu prin intermediul PES Activists, o organizație proeuropeană de stânga al cărui coordonator național este tocmai din 2007. Filiala județeană PES Activists este condusă de Dana Bețenchi, iar Victor Negrescu a insistat ca aceasta să ocupe ori un loc eligibil pe lista pentru Parlament, ori un post de viceprimar. 


Deși pare greu de crezut și mai dificil de înțeles, actuala echipă social-democrată de la municipiu nu a respins ingerința europarlamentarului în treburile PSD Botoșani, deși faptul că a câștigat atât Primăria Botoșani cât și Consiliul Local cu cele mai mare scoruri de după revoluție ar fi trebuit să reprezinte o garanție că stabilirea viceprimarilor este voința liderilor de la municipiu și nu a unora străini de viața de zi cu zi a botoșănenilor. 


Și cu atât mai puțin a unui europarlamentar care nu a ajutat cu ceva concret județul, remarcându-se doar prin organizarea unui festival al verii în mandatul de primar al lui Ovidiu Portariuc.

 

 

Made in PSD Botoșani: Cu cât faci mai puțin, cu atât primești mai mult

 


Liderii municipali ai PSD au intrat însă în acest joc și au ales să îl sprijine pentru Parlament pe Mircea Magdalena în ciuda prestației stânjenitoare pe care a avut-o în funcția de administrator public, ca să fim cât de cât blânzi în exprimare. 


Includerea acestuia pe lista pentru Camera Deputaților vine după o altă nominalizare jenantă din 2020 pentru funcția de administrator public, post pentru care îl recomanda doar trecutul de angajat la cabinetul Doinei Federovici, pe care obișnuia să o transporte cu automobilul în al doilea mandat de senator al acesteia și apoi funcția de director la ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) Botoșani, obținută bineînțeles tot pe criterii exclusiv politice și la care CV-ul și bunul simț nu ar fi trebuit să îi dea vreodată dreptul moral nici măcar să viseze.  


Realizările lui Magdalena ca administrator public, după patru ani în care a încasat salarii grase în această funcție, reprezintă o enigmă. 


Drept premiu, este promovat în Parlament, iar Dana Bețenchi, pentru prietenia cu șefa liberalilor și pasivitatea din Consiliul Local la atacurile PNL-iștilor, este premiată cu o funcție de viceprimar.

 

 

Plătit de Primărie cu peste 10.000 de lei pe lună, fostul șofer al șefei PSD a ajuns să-i spună primarului „Cosmin” în fața a peste 200 de social democrați

 

 

Și tot în made in PSD: Faci mai multe, ești trimis la plimbare

 


În aceste condiții, PSD-iștii îl sacrifică fără scrupule pe Gabriel Tanasă, unul dintre cei mai activi consilieri locali, care timp de patru ani a avut contre dure cu liberalii, sărind tocmai în apărarea primarului Cosmin Andrei și a viceprimarului Bogdan Buhăianu, șefii PSD de la municipiu. 


Ce-i drept, Gabriel Tanasă, care nu a fost implicat în vreun scandal public, nu are unchi fost președinte al PSD, nici mamă director și nici nu este prieten de familie cu șefa de la PNL Botoșani. 


Directorul de la SC Urban Serv SA a fost anunțat abia la începutul acestei săptămâni că nu mai este susținut pentru ocuparea funcției de viceprimar, pentru care i se promisese sprijinul. 


Că așa-i în politică...

 


Jocuri de culise

 


Toate acestea se întâmplă și pe fundalul unei discuții pe care Valeriu Iftime, președintele PNL Botoșani, a avut-o cu Marcel Ciolacu, președintele PSD. Dincolo de criticile publice între cele două partide, menite de fapt să le consolideze bazinele electorale în preajma alegerilor parlamentare și prezidențiale, ar fi decis să colaboreze la Botoșani. 


Și cum liberalii sunt dispuși la Consiliul Județean să facă alianță cu social-democrații, deși ar fi putut să cadă la înțelegere cu AUR, în contrapartidă, la Primăria Botoșani, PSD-iștii ar putea nominaliza un viceprimar, care dacă nu este de la PNL, măcar să fie prieten cu șefa liberalilor de la municipiu.

 

 

PSD-iștii pot să pună ce viceprimari doresc ei fără să facă vreo alianță 

 


Consiliul Local Botoșani este format din 23 de aleși locali. Prin votul acestora se stabilesc doi viceprimari, unul dintre aceștia fiind desemnat încă de la începutul mandatului drept înlocuitor al primarului în condițiile în care acesta nu își poate exercita mandatul. 


PSD are 13 consilieri locali din 23 și poate să își impună fără probleme viceprimarii doriți. 


Odată votat, un viceprimar poate fi greu îndepărtat deoarece este ales cu majoritatea simplă, în schimb pentru destituire sunt necesare două treimi din voturi, ceea ce ar însemnă că PSD-iștii nu ar putea demite un viceprimar fără sprijinul PNL sau AUR. 


O bună parte a consilierilor de la PSD, dar și a directorilor de la unitățile subordonate, care au făcut campanie pentru actualii lideri social-democrați de la municipiu, au aflat stupefiați din Botoșăneanul despre nominalizarea Danei Bețenchi pentru una dintre cele două funcții de viceprimar, continuarea activității lui Bogdan Buhăianu pentru cealaltă funcție fiind percepută ca firească, date fiind implicarea masivă a acestuia în administrarea orașului, dar și faptul că a coordonat campania electorală victorioasă pe municipiu.