BIȘNIȚĂ sau ÎNȘELĂTORIE?  Afaceri de mii de euro sau mașini pentru locuințe ANL de la Botoșani – Am văzut că oferiți 7.000 de euro…VIDEO

Botoșani. Speculanții caută să facă bani din orice, iar metodele prin care ajung să-și atingă scopurile implică uneori și funcționari ai statului. Sau nu. Se ajunge în situația în care se scot la vânzare cavouri din cimitire sau, mai nou, locuințe ANL, totul pentru un anume câștig. Până la obținerea acestuia însă se pun la bătaie sume consistente.

 

Tranzacții imobiliare pe bunurile statului

Patru anunțuri au fost postate pe OLX prin care un anume botoșănean se arăta interesat să cumpere (?!) locuințe ANL. Sau probabil aceeași persoană le postase pe toate. Târgul era simplu: chiriașul care dorea să renunțe la apartament sau garsonieră, cu sau fără datorii, putea primi în schimb sume bănești cuprinse între 3 – 7.000 de euro sau chiar mașini. ”Cumpărătorul” prelua contractul de chirie cu datoriile aferente și ulterior le trecea pe numele său. Iar târgul era unul avantajos pentru el când te gândești că, de exemplu, chiria la un ANL se ridică la o sumă de 50 de lei pe lună, în timp ce, pe piața imobiliară se ajunge la câteva sute de euro.  

Discuție potențial vânzător - potențial cumpărător

Am sunat la un astfel de număr, la capătul imaginar al firului a răspuns o voce feminină. A înțeles imediat despre ce este vorba și m-a rugat să aștept să mă pună în directă legătură cu persoana interesată. Senzația mea era că am vorbit mai degrabă cu o secretară a unei agenții imobiliare decât cu o soție.
Sun în legătură cu anunțul de pe OLX, eu locuiesc la ANL pe Călugăreni și vreau să plec în Italia și vreau să mă mut definitiv. Na, mă gândeam, am văzut că oferiți 7.000 de euro…
- Da, depinde de la caz la caz, acum depinde ce aveți, apartament, garsonieră…
Apartament cu două camere…sunt și ceva datorii
- Cel mai bine ar fi să ne întâlnim la un suc sau la o cafea să stăm de vorbă. Prin telefon prea multă vorbă…Cel mai bine undeva, stabiliți dv. unde, vedem apartamentul, ce cheltuieli sunt…
(Încerc totuși să aflu mai multe informații prin telefon)
Da..eu am vorbit mult cu soțul meu…dar se poate să îl preluați?
- Da, din câte am înțeles se poate, prin Locativa se poate…
Am înțeles (…) Eu vorbesc cu soțul și vin cu soțul să discutăm, poate veniți la noi să vedeți apartamentul…
- Bineînțeles
Dar…preluarea contractului…mmm…este legală?
- Din câte am înțeles, se poate, cu cei de la Locativa…întrebare, datorii sunt?
Sunt, sunt, vă dați seama, noi de asta plecăm, ne descurcăm foarte greu
- Cam cât sunt datoriile?
Na, vreo 50 de milioane sunt…la utilități mai mult
- Ideea ar fi ca eu să merg la Locativa să spun că preiau deficitul și cei de la Locativa din câte am înțeles, ei vor favoriza ca eu să pot prelua locuința și să-mi iau angajamentul să plătesc datoriile i asta este…Eu mă documentez și eu mai bine. Dar trebuie să ne vedem…
Să înțeleg că ați mai procedat așa…adică cunoașteți procedura
- Nu am mai procedat…am vorbit cu cineva care m-a sfătuit că aș putea să iau așa..contract ANL, în termeni legali
Ah, am înțeles…
- Eu preiau de pe dv. sau soțul și trec pe numele meu, eu să preiau datorii, să plătesc chirie în continuare, datorii și tot ce mai este. Și asta se face de la Locativa, cei de la Locativa știu cel mai bine ce și cum
Nu de la Primărie?
- Am impresia că, cei de la Locativa se ocupă cu astea, Primăria vi-l dă și cei de la Locativa îl gestionează. Asta am înțeles. Dar ne documentăm și vedem. Eu sunt interesat
Am văzut că sunteți interesat că și suma, 7.000 de euro…adică prind bine oricui
- Da, d-nă acum vedem, cifra a fost pusă orientativ, mai am și cum 5.000 și cu 3.000 ca tot omul să mă sune
Ah, deci sunteți dispus să preluați mai multe? Că eu mai am o prietenă care tot așa vrea să plece
- Putem găsi și alți beneficiari, putem găsi
Dacă așa pot să vorbesc și cu prietena mea, să vorbim? Ea tot la ANL stă dar la Cișmea
- Ideea e că eu încerc să mă lămuresc cu Locativa și cel mai bine e să ne vedem. Eu dau câteva telefoane acum să vedem în ce condiții se poate face transferul și rămâne să ne auzim. Ne întâlnim față în față, vorbim termenii, discutăm
Revin cu un telefon, vorbesc cu prietena, cu soțul și revin.

CONVORBIREA

Ce spune Primăria?

Evident că nu am mai revenit, pentru că nu locuiesc la ANL și nu caut să înstrăinez contractul. Am căutat însă răspunsuri privitoare la aceste tranzacții. Prima instituție unde am adresat întrebări este firește, Primăria municipiului Botoșani, SINGURA care poate face repartizări ale acestor bunuri.
A răspuns Cosmin Andrei, viceprimarul: ”Aici vreau să clarific din capul locului că locuințele ANL nu sunt ale chiriașilor decât în momentul în care le achiziționează. Până atunci sunt bunurile municipalității, apartamentele municipalității, pe care le gestionează societatea Locativa. În ceea ce privește acordarea unui apartament, aici este strict sarcina municipalității”.
Pus la curent cu tranzacțiile care ar putea prinde contur la Botoșani, edilul a atras atenția cu privire la riscul la care se supun cei care fac astfel de târguri (i)legale.
”Dacă municipalitatea ia decizia să nu mai perfecteze aceste includeri și dacă aceste tranzacții au în spate sume de bani sau alte facilități, există riscul ca, cei care dau bani să rămână păgubiți. Pentru că, din punctul meu de vedere este neprincipial, noi avem o listă la Primărie cu cei care sunt pe un grafic de așteptare și s-ar putea ca aceste includeri să nu aibă în spate cele mai bune intenții. Să fie tranzacții imobiliare cu bunurile municipalității”.
Și la final a declarat că va demara o serie de controale pentru a vedea dacă există un fenomen deja la Botoșani sau astfel de intenții sunt sporadice.

Ce spune Locativa?

Tranzacțiile sunt infirmate și de conducerea societății Locativa, cea care administrează locuințele ANL, prin vocea lui Cătălin Flutur:Cel care repartizează locuințele este primarul sau înlocuitorul primarului pe problema respectivă. Dacă cineva pleacă repartiția poate fi atribuită prin decizia primarului sau a înlocuitorului lui. Sunt foarte multe persoane, dacă ne gândim în ultimii trei, patru ani câte familii noi s-au înființat. Și când văd că nu vine nimic, au familii, au copii, încearcă să vadă: oare cu pleacă cineva? Dar subliniez, repartizarea locuințelor se face de către Primărie. Noi, cei de la Locativa, pentru cine primim repartiție, ălora le facem contractul”
Cătălin Flutur explică mai departe că deocamdată la Botoșani nu s-a putut cumpăra vreo locuință ANL astfel încât, implicit nici nu se pot vinde.
”Legea ANL s-a schimbat în ultimii doi ani de cel puțin șase ori. Mai nou, chiar și în luna iunie s-a schimbat. Marea problemă este cu apartamentarea într-adevăr, pe partea de carte funciară. Contractul care l-a făcut Primăria cu firma care a făcut cartea funciară nu este plătit, ei au documentația dar dacă nu își iau banii nu dau drumul la documentație”.

Așadar până la proba contrarie rămân doar anunțuri tentante pe pagini electronice de profil și încercări ale unora dintre locuitorii orașului de a obține un ban în plus în mod facil. O astfel de practică se poate constata în cimitirele botoșănene, ambele pline de anunțuri de vânzare ale locurilor de veci, deși se cunoaște faptul că aceste bunuri sunt proprietatea statului iar cetățenii le concesionează doar pentru o perioadă de câteva decenii.
Gabriela ERDIC

[[galerie-foto]]

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:42647:Evacuare de la ANL, botoșănean care nu și-a plătit chiria de 72 de luni, scos cu executorul din casă ]]