Bilanț 2014: Vieți salvate în ultima clipă de pompieri, incendii puternice și accidente rutiere la Botoșani

Anul trecut, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină în mii de cazuri pentru a salva vieți omenești nu în ultimul rând pentru a anihila incendii izbucnite în gospodării.

 

Locuințe cuprinse de flăcări, persoane încarcerate

Aproape 150 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri, anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, fântâni sau alte medii ostile vieţii. De asemenea, alte 4.370 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale sau care au rămas încarcerate în autoturisme implicate în accidente rutiere, au ajuns la timp la spital, pentru îngrijiri medicale de specialitate, ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului. În 2014, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  "Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani de 5.970 de ori, ceea ce înseamnă o medie de 16 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2013, numărul intervenţiilor la care au intervenit serviciile profesioniste a crescut cu peste 14%.
Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 386 incendii, 4.348 intervenţii SMURD, din care 190 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 18 intervenţii la accidente rutiere, 146 de intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor sau a fenomenelor meteo periculoase, 27 misiuni de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 15 misiuni de asanare a muniţiei neexplodate, 434 alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, transport apă, etc), precum şi 181 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producere a unei situaţii de urgenţă. 

11 persoane au decedat în urma incendiilor

În 433 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false. În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât SMURD, şi-au pierdut viaţa 27 persoane, dintre care 11 au decedat în urma unor incendii. De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei. În 2014, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea a 386 de incendii, din care 39 incendii la vegetaţia uscată, cu  29,10% mai multe decât în anul precedent (299 incendii în 2013). Cauzele stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune - 78; acţiune intenţionată:
- 57; coş, burlan de fum defect - 54; foc deschis în spaţii deschise/închise
- 44; sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate - 28; fumatul în locuri nepermise - 28, jocul copiilor cu focul - 25; cenuşă, jar scântei - 11 şi alte cauze (trăsnet/alte fenomene, scurgeri produse  inflamabile, defecţiuni tehnice de exploatare, autoaprindere etc.) - 22.  Cele mai frecvente cauze au fost: -instalaţii/aparate electrice defecte/sub tensiune; acţiune intenţionată; coş, burlan de fum defect; foc deschis în spaţii deschise/închise. 63 de persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, patru dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale.

Nu s-au înregistrat victime în rândul copiilor

Anul trecut, 15 persoane au fost victime ale incendiilor produse în locuinţe şi gospodării cetăţeneşti de pe raza judeţului Botoşani, din care 11 au decedat, iar 4 au fost rănite. Din cei 11 decedaţi, 9 aveau vârste peste 50 ani. Aceştia şi-au pierdut viaţa după ce au adormit în timp ce fumau sau din cauza neîntreţinerii mijloacelor de încălzire. Anul trecut nu s-au înregistrat victime în rândul copiilor.Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la 38.168.000 lei. Pagubele se cifrează la 6.595.439 lei. Din numărul total de incendii, 278 s-au produs la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti. Majoritatea evenimentelor cu foc s-au înregistrat în mediul rural, în casele şi gospodăriile persoanelor de vârsta a treia care, din cauza bătrâneţii şi a mobilităţii scăzute, neglijează curăţarea şi repararea periodică a coşurilor de fum sau sunt în imposibilitatea efectuării acestor operaţiuni. De asemenea, nivelul de trai scăzut nu le permite apelarea la un electrician autorizat sau la o firmă de coşărit. Cele mai multe incendii s-au înregistrat în perioada ianuarie - martie, când vremea deosebit de rece, cu căderi de zăpadă, a determinat folosirea intense a mijloacelor de încălzire.

În ultimii ani se înregistrează o creștere a incendiilor

Şi în luna septembrie, numărul incendiilor a crescut foarte mult, în mare parte, din cauza acţiunilor intenţionate şi exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor electrice. Analiza statistică a incendiilor la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti produse în anul 2014 relevă faptul că majoritatea evenimentelor cu foc au avut loc ca urmare a nerespectării măsurilor de prevenire a incendiilor, corelată cu situaţia financiară precară şi nivelul de trai scăzut al populaţiei, care a utilizat instalaţii şi aparate/echipamente electrice/ termice învechite, cu defecţiuni sau improvizaţii, coşuri de fum necurăţate, nereparate sau neizolate termic sau ca urmare a exploatării necorespunzătoare a sobelor de încălzit.
Îngrijorător este faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o creştere a incendiilor provocate cu intenţie pe fondul situaţiei economice nefavorabile, sărăciei, dezvoltării sistemelor de asigurări, amplificării actelor de vandalism, îndeosebi în rândul tineretului, creşterii numărului de persoane fără adăpost şi înmulţirii cazurilor de piromani pe fondul dezechilibrelor psihice”, se arată în comunicatul de presă trimis ISU Botoșani.
CITEȘTE:
 Aproape 100 de intervenţii ale pompierilor în doar patru zile la Botoșani