Beneficiarii de ajutor social ar putea primi acești bani încă trei luni DUPĂ angajare

Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor trebui să îi sprijine pe cei care încearcă să se angajeze şi, în plus, să îi consilieze timp de trei luni după prima zi de angajare.

 

Persoanele apte de muncă şi care primesc ajutor social vor putea să primească acest drept încă trei luni după ce se vor angaja, potrivit unei propuneri legislative ce a trecut tacit de Senat, fără să fie discutată în plen și supusă votului, și ale cărei prevederi ar trebui să se aplice de anul viitor.

 

Propunerea legislativă, ce vizează modificarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat şi a Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune, este considerată adoptată tacit la prima Cameră a Parlamentului, respectiv la Senat, deoarece n-a fost dezbătută și votată de senatori în termenul legal. Adoptarea tacită a fost constatată de senatori în ședința plenară de miercuri, potrivit Avocatnet.ro.

 

Propunerea prevede că ajutorul social va fi acordat pe o perioadă de trei luni, o singură dată pe an, membrului de familie care realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme de angajare sau desfăşoară activităţi independente ori agricole, înregistrând venituri până la nivelul salariul minim brut pe ţară.

 

„Beneficiarii de ajutor social, apţi de muncă, trebuie să muncească, să devină independenţi de ajutorul de la stat, să îşi poată întreţine familia. Amendamentul adus Legii 416/2011, prin care, dacă refuză un loc de muncă, aceştia nu mai primesc ajutorul social, a avut beneficiul aşteptat, în sensul că a redus numărul de dosare de ajutoare de tip social cu circa 50.000. (...) Următorul pas trebuie să fie integrarea pe piaţa muncii a acestor persoane. Fără un loc de muncă, aceste persoane rămân dependente de ajutoarele de la stat”,

scrie în nota de fundamentare

 

Prevederile propunerii ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

 

De asemenea, iniţiatorii propunerii urmăresc să îi facă pe asistenţii sociali sau persoanele care se ocupă de asistenţa socială din cadrul primăriei să acorde mai multă atenţie acestor persoane pentru a descoperi care sunt cauzele pentru care nu-şi găsesc un loc de muncă. Astfel, în cadrul formularului de anchetă socială, va fi completată şi o secţiune referitoare la problemele de integrare în piaţa muncii a celor care primesc ajutor social.

 

Atenţie! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată de preşedintele statului şi publicată în Monitorul Oficial.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store