Bătrânețe în spital, trei suflete pe-un pat: Ne învârtim într-un cerc vicios

După-amiaza zilei de 3 februarie la Spitalul Județean Botoșani. La etajul 3, în saloanele Secției Medicale I, mai mulți bătrâni așteaptă cuminți asistenții medicali și se pregătesc de tratament.

 

Pe unul dintre paturi, o bătrână se așază după ce a primit injecția. Celelalte două femei îi fac loc, iar asistentul le învelește cu grijă. Pe alt pat, alte două persoane în vârstă. În salon, o aglomerație de voci, pacienți și asistenți medicali.
Bătrânii stau înghesuiți în paturile mici, primesc îndrumări medicale și își iau tratamentul conștiincios. Preferă să stea așa, câte doi, trei, în același pat, decât să plece acasă fără să fie siguri că s-au însănătoșit.
Conducerea Spitalului Județean nu doar că vede în asta o problemă, dar nu întrezărește o soluție în viitorul apropiat, asta pentru că sunt anumite particularități ale județului Botoșani care nu pot fi șterse cu radiera. Managerul Corneliu Mihai explică:
„Aici avem o problemă, eu nu mă compar cu nici un județ. La noi, populația care trăiește în mediul rural are o pondere însemnată, față de alte județe, unde este concentrată în marele orașe. Marele orașe au toate spitale municipale sau orășenești. La noi toată populația se adresează nouă, ce spitale avem în teritoriu?”.
Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate prevede un anumit număr de spitalizări pe lună, dar, spune managerul de la „Mavromati”, există o adresabilitate pe secțiile celui mai mare spital din județ care depășește cu mult numărul existent de paturi.
„Și-atunci, ne învârtim într-un cerc vicios. Bătrânii acceptă să stea doi în pat, să primească o pastilă sau un tratament, numai să nu se ducă acasă bolnavi”, a mai precizat Corneliu Mihai.
Totodată, aglomerația este justificată în perioada de iarnă, când crește numărul virozelor respiratorii, a fracturilor, entorselor.
(C.B.)
CITEȘTE:
 Investiție, după zeci de ani, la o secție a Spitalului Județean: Suma este imensă!