Bătăușii, alcoolicii, pistolarii sau victime din accidente, tun de 22 de miliarde la spital

Misiune imposibilă la Spitalul Județean de Urgență unde pe lângă pacienții obișnuiți ajung și victime ale unor agresiuni stradale cu arme sau fără, ale accidentelor rutiere sau persoane fără adăpost aflate sub influența alcoolului și care au nevoie de îngrijiri medicale.

 

Din nefericire pentru spital majoritatea sunt neasigurați, din fericire pentru ei, sunt asistați medical, însă unitatea spitalicească cheltuiește sume semnificative care ulterior sunt extrem de greu de recuperat.
”Aici este o problemă. Toți cei care se bat sau sunt accidentați vin la urgență și spitalul este obligat să le acorde asistență medicală. În UPU se restabilesc funcțiile vitale, sunt internați, după care oamenii pleacă. Legea spune că noi trebuie să recuperăm banii de la cei care au provocat accidentul și care este vinovat în ochii organului de ordine”, a declarat Viorel Iliuță, managerul Spitalului Mavromati.
Mare parte dintre procese sunt câștigate însă puține sunt sumele care pot fi recuperate de la cei care au fost îngrijiți în spital.
”Recuperarea banilor de la acești oameni se face cu foarte mare dificultate. În acest moment avem de încasat peste 22 de miliarde de lei vechi de la aceste categorii de oameni și acest lucru se poate face numai după obținerea unui titlu executoriu, adică după un proces. După ce obții asta constați că omul este în închisoare sau este plecat în străinătate și rata de recuperare este redusă. Banii aceștia sunt pierduți de spital”, a adăugat Viorel Iliuță.
Există însă și situații opuse, una dintre aceste petrecându-se în urmă cu câteva zile și prin care o persoană a venit la spital să înapoieze o sumă de 1.200 de lei la care au fost calculate și penalități de 64 de lei. Cazurile de acest gen sunt însă extrem de rare. (G.E.)
CITEȘTE:
 Bețivi pe bandă rulantă la UPU: peste 350 de botoșăneni în patru zile la spital