Bătaie uriaşă de joc: şcoli în care plouă, şcoli cu instalaţii de apă, fără… apă, robinete cu apă nepotabilă

Cu doar trei zile înainte de deschiderea oficială a noului an şcolar, mai mult de jumătate dintre unităţile de învăţământ din Botoşani încă nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

 

Iar asta reiese chiar dintr-un raport ce este prezentat vineri în Colegiul Prefectural. Potrivit datelor colectate tocmai cu privire la stadiul de pregătire a şcolilor pentru anul 2014-2015, în întreg judeţul, 269 de şcoli dintr-un total de 528 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Unităţile în cauză provin din mai toate zonele judeţului, de la cele mai apropiate municipiului reşedinţă, precum Răchiţi, Mihai Eminescu, Curteşti şi Corni, până la cele îndepărtate, cazurile şcolilor din Mitoc, Hăneşti, Ştiubeni, Adăşeni.
Cum s-a ajuns aici?
Principalul motiv care a dus la neautorizare îl constituie lipsa apei curente.
„La unităţile care nu au racord la un sistem de apă curentă s-au amenajat puncte de spălare pe mâine din lavoar, astfel încât să se asigure un minim de condiţii pentru igiena individuală a elevilor”, se arată în raportul prezentat la Prefectura Botoşani.
Dar asta nu este totul. Există şcoli sau grădiniţe unde s-au realizat instalaţii de apă curentă, dar au... secat sau au debit scăzut, instalaţiile fiind nefuncţionale, cazuri întâlnite la Frumuşica, Prăjeni, Roma.
Sunt însă aspecte şi mai grave.
[[banner]]
„În multe cazuri, sursele nefiind monitorizate din punct de vedere chimic şi microbiologic prin analizae de laborator, apa nu poate fi consderată potabilă, putând fi folosită doar în scop menajer, iar în alte cazuri, deşi s-au realizat sisteme de apă curentă proprie, unităţile de învăţământ nu au fost racordate la ele”, se mai specifică în raport. Sunt date ca exemple Şcoala Gimnazială „Gheorghe Coman” Brăeşti şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Dersca.
În unele şcoli apa pătrunde prin acoperiş, inclusiv la Liceul „Alexandru cel Bun” Botoşani, iar altele au pereţi crăpaţi, constituind un pericol pentru elevi şi cadrele didactice: Hulub – Dângeni, Bozieni – Săveni, Cuzlău – Păltiniş.
Dincolo de toate acestea, majoritatea grupurilor sanitare din judeţ sunt în exterior, iar unele şcoli, precum cele din Răduţi Prut, Negreni-Ştiubeni, Văculeşti, Corlăteni nu au amenajate spaţii pentru depozitarea suplimentului alimentar oferit de Guvern elevilor. (S.B.)
VEZI ŞI:
 Recepţie de şcoală în jurul unui lighean - Bătaie de joc de 13 miliarde, școala în care plouă la inaugurare - GALERIE FOTO