Încă din 2016, mai multe școli din țară au intrat într-un program pilot al Guvernului pentru ca elevii să beneficieze de o masă caldă la școală.
Din Botoșani au fost alese atunci două unități de învățământ respectiv Liceul cu Program Sportiv și Liceul Plopenii Mari din comuna Ungureni. În realitate, elevii botoșăneni nu au primit nicio hrană caldă ci un pachet alimentar.
La începutul lunii februarie 2020, față de anii precedenți, Guvernul a suplimentat programul cu încă 100 de unități de învățământ din toată țara. Astfel, ar urma să beneficieze de o masă caldă elevi din 150 de școli. Pe lângă cele două unități de învățământ menționate, la Botoșani a mai fost inclusă în program și Școala Gimnazială nr 1 Hudești.
Autoritățile publice locale ar urma să facă demersurile necesare în vederea organizării licitației. Însă nu pot să facă acest lucru până când nu apar normele de aplicare. Și astfel se pierde mult timp, iar elevii beneficiază doar câteva luni de aceste beneficii.
În anul școlar trecut, la Ungureni elevii au primit un pachet alimentar începând din luna martie. Unul foarte prost din punct de vedere calitativ, susține primarul comunei Ilie Ivanache.
„Dacă normele apar peste trei – patru luni, când se face? Anul trecut, programul a fost din toamnă și normele s-au dat în ianuarie. Eu aș opta mai mult pentru masa caldă, brânză și roșii avem și noi la țară. Pachetul este de 10 lei, eu mă gândeam să mai pun niște bani, de la Consiliul Local, că se poate pune niște bani de la buget, să fie mai consistent.”,
Ilie Ivanache, primar comuna Ungureni.
Situația este incertă și la Hudești, mai ales că este pentru prima dată când școala este inclusă în acest program.
„Deocamdată o să vedem condițiile care se pun, normal spune masă și caldă. Acum o să vedem ce condiții se pun ca să putem pregăti. Dacă ne încadrăm ca să fie masă caldă o să facem licitație cu firmă de catering, dacă nu vom da pachet. Cum o fi așa vom proceda, legislația trebuie respectată”,
Viorel Atomei, primar comuna Hudești.
Între timp elevii cumpără alimente nesănătoase de la chioșcurile din incinta școlilor sau chiar din apropierea unităților de învățământ . Și de altfel, interzise încă din anul 2008 printr-un ordin al Ministerului Sănătății. O lege pe care nimeni nu o aplică. Nu ar trebui să se vândă snacksuri, bomboane, băuturi răcoritoare dar și multe altele.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: