Bani aruncaţi pe fereastră cu centre de permanenţă: Nu-şi fac în nici un caz datoria

 

Banii investiţi în centrele de permanenţă nu se justifică. Deşi, în mod normal botoşănenii care locuiesc în mediul rural ar trebui să beneficieze de asistenţă medicală în astfel de cabinete de cele mai multe ori ei ajung direct la spital, fără să mai fie consultaţi la centrele de permanenţă.

Medicul pediatru, Aurel Tinca susţine că personalul medical din centrele de permanenţă nu îşi face treaba aşa cum ar trebui. De asemenea, el este de părere că reprezentanţii Casei de Asigurări cât şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică ar trebui să se implice mai mult pentru ca acestea într-adevăr să devină funcţionale.

„Oamenii nu au asistenţă medicală primară, accesibilitatea este foarte slabă în mediul rural, la servicii de urgenţe este foarte slabă şi atunci toată lumea se adresează salvării, că-i ambulanţă, că este SMURD nu are importanţă şi sunt aduşi în camera de gardă la spital. Deci, iacătă cum se aglomerează spitalul, centrele de permanenţă care sunt înfiinţate şi sunt finanţate solid vă spun sigur, nu-şi fac în nici un caz datoria, scopul pentru care au fost înfiinţate”, a spus Aurel Tinca.
Majoritatea pacienţilor din mediul rural, care se prezintă la spital, ar putea fi trataţi la centrele de permanenţă, însă de cele mai multe ori personalul medical de la cabinet nu face altceva decât să solicite ambulanţa şi bolnavul este transportat la spital chiar dacă nu reprezintă o urgenţă.
[[banner]]
„În situaţia cea mai nobilă, în care este acolo cineva nu face decât să sune după salvare şi să îl trimită la spital. Cu alte cuvinte ori ar trebui să fie funcţionalizate, ori să le desfiinţeze, iar banii într-adevăr să urmeze conform legii bolnavul. Toţi bolnavii care vin din mediul rural şi care puteau să rămână într-un centru de permanenţă, într-o secţie din teritoriu şi s-a constatat că a ajuns în spital, banii ăia ar trebui dirijaţi de la medicul de familie, de la subunitatea, centrul de permanenţă către spital”, a mai spus medicul pediatru.
În mod normal, existenţa centrelor de permanenţă ar trebui să trieze cazurile, însă din cauză că pacienţii ori nu sunt informaţi, ori sunt obişnuiţi ca medicul să nu fie prezent la cabinet şi să poată oferi îngrijiri medicale, botoşănenii ajung de multe ori să aglomereze holurile şi sălile de aşteptare ale compartimentelor de Primiri Urgenţe. (A.D)
CITEŞTE:
Directorul Casei supărat rău pe medicii de permanenţă: Este incredibil